GAZETE TATLISI
Ağızda dağılan kıyır kıyır bir tatlıdır gazete tatlısı .Çok severim baklavaya göre daha hafif geliyor bana.İç malzemesi de bol bol olunca vazgeçilmezimdir.
Gazete Tatlısı Malzemeleri:
hamuru için:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Un (yaklaşık 5-5,5 su bardağı)
İçi için:
- 250-300 gr ince dövülmüş ceviz
- 2-3 yemek kaşığı şeker
Açmak için:
- 1 su bardağı nişasta
- 1/2 su bardağı un
Üstüne dökmek için:
- 250 gr tereyağı + yarım çay bardağı zeytin yağı
Şerbeti için:
- 5 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
HAYDİ BAŞLAYALIM
Gazete Tatlısı Yapılışı:
Bu tatlı adını şekil verirken gazete kullanılmasından alır.Gazetenin üzerine serilmesindeki amaç; Gazetenin yufkanın nemini alıp
kuruması böylelikle kuruyan yufka şekli bozulmadan rahat sarılıyor.
İlk olarak hamur için tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesi
kıvamında bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde 24 beze oluşturulur.
Bezeler unlanmış ya da
yağlanmış tepside 20-25 dk dinlendirilir. Dinlenen bezeler açabildiğimiz
kadar açılır. Oklavaya sarılır. Sağ ve sol taraftan sıkıştırılarak
büzülür. Sonra büzülmüş şekilde oklavadan ayrılıp gazete veya örtü
üzerine resimdeki gibi açılır. (açarken yavaş açın yırtılmasın). Bu
şekilde 4-5 adet yufka açılıp serilir. Açılan yufkaların ilk
yumuşaklığının gitmesi yani verdiğimiz şeklin bozulmayacak kada kuruması
gerekir. Şekil verirken yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Üstüne
ceviz ve şeker karışımı serpilir. Onun üstüne bir parça daha serilir.
Uç kısımlarından 2 parmak katlanır. Örtünün veya gazetenin bir ucundan
tutularak yavaşça rulo yapılır. Rulolar 3-4 parmak eninde kesilir.
Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Tüm yufkalar açılır biraz kuruyunca
aynı işlemden geçerek tepsiye yerleştirilir. (bu ölçülerle resimdeki
tepsiden 2 tepsi çıkıyor) Üstüne eritilmiş tereyağı dökülür. 200
derecelik fırında iyice kızarana kadar pişirilir. Şerbet ocağa konur.
Kaynadıktan sonra 15- 20 dk kadar da kısık ateşte bekletilerek
hazırlanır. Şerbet ilk sıcaklığı çıkmış ve tatlı soğuk haldeyken şerbet tatlının
üstüne dökülür. (Biri sıcak biri soğuk ya da ikisi de ılık olacak
şekilde dökebilirsiniz).3-4 saat dinlendikten sonra servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder