26 Ekim 2014 Pazar

0 Gazete Tatlısı Nasıl Yapılır



GAZETE TATLISI

          Ağızda dağılan kıyır kıyır bir tatlıdır gazete tatlısı .Çok severim baklavaya göre daha  hafif geliyor bana.İç malzemesi de bol bol olunca vazgeçilmezimdir.

Gazete Tatlısı Malzemeleri:
hamuru için:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Un (yaklaşık 5-5,5 su bardağı)
İçi için:
  • 250-300 gr ince dövülmüş ceviz
  • 2-3 yemek kaşığı şeker
Açmak için:
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1/2 su bardağı un
Üstüne dökmek için:
  • 250 gr tereyağı + yarım çay bardağı zeytin yağı
Şerbeti için:
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

HAYDİ BAŞLAYALIM

Gazete Tatlısı Yapılışı:
Bu tatlı adını şekil verirken gazete kullanılmasından alır.Gazetenin üzerine serilmesindeki amaç; Gazetenin yufkanın nemini alıp kuruması böylelikle kuruyan yufka şekli bozulmadan rahat sarılıyor.

 İlk olarak hamur için tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde 24 beze oluşturulur. Bezeler unlanmış ya da yağlanmış tepside 20-25 dk dinlendirilir. Dinlenen bezeler açabildiğimiz kadar açılır. Oklavaya sarılır. Sağ ve sol taraftan sıkıştırılarak büzülür. Sonra büzülmüş şekilde oklavadan ayrılıp gazete veya örtü üzerine resimdeki gibi açılır. (açarken yavaş açın yırtılmasın). Bu şekilde 4-5 adet yufka açılıp serilir. Açılan yufkaların ilk yumuşaklığının gitmesi yani verdiğimiz şeklin bozulmayacak kada kuruması gerekir. Şekil verirken yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Üstüne ceviz ve şeker karışımı serpilir. Onun üstüne bir parça daha serilir. Uç kısımlarından 2 parmak katlanır. Örtünün veya gazetenin bir ucundan tutularak yavaşça rulo yapılır. Rulolar 3-4 parmak eninde kesilir. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Tüm yufkalar açılır biraz kuruyunca aynı işlemden geçerek tepsiye yerleştirilir. (bu ölçülerle resimdeki tepsiden 2 tepsi çıkıyor) Üstüne eritilmiş tereyağı dökülür. 200 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişirilir. Şerbet ocağa konur. Kaynadıktan sonra 15- 20 dk kadar da kısık ateşte bekletilerek hazırlanır. Şerbet ilk sıcaklığı çıkmış ve tatlı soğuk haldeyken şerbet tatlının üstüne dökülür. (Biri sıcak biri soğuk ya da ikisi de ılık olacak şekilde dökebilirsiniz).3-4 saat dinlendikten sonra servis edilir.
 
                                                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.