7 Haziran 2016 Salı

40 Mesa Verde National Park


Utah' tan çıktığımız Texas yolculuğumuzda ilk durak bize 4 saatlik mesafedeki Arches National Park olmuştu. İkinci durağımız ise Colorado da bulunan Mesa Verde National Park oldu. Mesa Verde 1978 den itibaren Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Parkta 12. ve 13. yüzyıllarda pueblo halkı tarafından yüksek bir vadide, yarların kenarlarına inşa edilmiş bir köyün kalıntıları yer alıyor. Resmen uçurumun kenarına evler yapmışlar. O zamanları düşündüm ev inşa etmek için malzeme yok, ne kadar sürede nasıl yapmışlar insanın aklı almıyor. Alt taraf uçurum, oraya nasıl yaptınız o evleri . Çok ilkel değil mağara gibi düşünmeyin çünkü Cliff Palace 150 odaya sahip.
Cliff Palace

Pueblo halkını çok merak ettim , geçmişte bir anı görme hakkım olsa görmeyi çok isterdim. Bunun dışında Balcony House, Fire Temple, Mug house, Square Tower House, Spruce Tree House görülmeye değer.  Aşağıdaki Fire Temple bakın. ikinci katı da yapmışlar:)

Fire Temple
Oak Tree House

Alanda bir de müze var. O dönem insanlarından kalan kalıntılar yer alıyor. Müzeden görüntüler aşağıdakiler minyatür şeklini yapmışlar o zamanların.



Visitor centera mutlaka uğramak bilgi almak gerekiyor. İlk giriş ücreti araba için 15 dolar . 45 dakika araba yolculuğundan sonra ancak ulaşıyorsunuz görülmesi gereken yerlere. Burada birkaç tane yangın çıkmış kocaman bir alan yanmış, ağaçlar da kuru bir şekilde kalmış.
Visitor Center


Cliff Palace ve Balcony House için ayrı ücretli turlar var. Kişi başı 4 dolar çok fazla değil. Tur saatli ve biletini erken almak gerekiyor zira kalmıyor. Bizim gittiğimizde Cliff House kapalıydı. Balcony House Turuna katıldık. Görevliler öncelikle açıklama yaptılar. Dikkat etmemiz gereken şeyleri söylediler. Üç tane dik merdiven varmış çıkılması gereken. Bu nedenle oğlum ve eşim katılamadılar. Ben katıldım. Amerikalı bir baba kız ile arkadaş oldum:) Bol bol resmimi çektiler sağolsunlar:) Çok dar alanlardan ve uçurumun kenarından geçtik. Merdivenler gerçekten çok dikti aşağıya bakmamaya çalıştım. Hala inanamıyorum o evleri oraya nasıl ve niye yaptılar:) Ve orada nasıl yaşadılar. Turumuz  saat sürdü

Balcony House

 Daracık yerlerden geçtik:) Aşağıya bektığım bir an:)

Gezi sırasında bir toplıuluk gördüm. Çok ilginç giyimliydiler. Kadınların hepsi mavi bir elbise giymiş farklı bir şapka takmıştı. Erkekler de pantolon, gömlerk ve şapkalarıyla aynı renk giyinmişlerdi. Dayanamadık sorduk " Hemşerim siz nerelisiniz?" Pensilvanyadan geliyoruz dediler. Fazla açıklamadılar. Eşimle araştırdık bunlar Amişlermiş. Hristiyanlığın ilk halini yaşamaya çalışan, elektronik aletlerden uzak duran farklı bir cemaat. Daha sonra bununla ilgili bir yazı hazırlayacağım çok şaşıracaksınız..

Not: Ben taşınıyorum, ev toplamakla meşgulüm şu sıralar. Ayın 15 inde yeni evime geçeceğim.  Cekilisime katılıp destek verenlere teşekkür ediyorum.  Ve diğer arkadaslarimi da bekliyorum. Nerde blogcan desteği aşk olsun..

40 yorum:

  1. canım ne güzel yerler bunlar sayende görüyoruz :)
    çekiliş için katılacağım ben de .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel yerler var ya görülecek. Teşekkür ederim. Çekiliş için iyi şanslar çok fazla katılım var.

      Sil
  2. Çok yüksekmiş gerçekten! Amerika'nın cücük kadar tarihiyle muazzam müzeler, parklar yapmalarına bayılıyorum. Bizdeki tarih onlarda olsa nasıl reklam ederlerdi kim bilir. Bu arada Facebook kullanmadığım içün çekilişine katılamıyorum. Diğer blogcanlara bol şans. Taşınmak yorucu iştir, Allah kolaylık versin canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın tarihi eski değil ve çok güzel yerler var. Koruyorlar. Şimdiden yorulmaya başladım taşınma konusunda

      Sil
  3. Yine harika bir gezi olmuş sizler için. Bu yerin adını bile duymamıştım. Geçmişte muhteşem şeyler ortaya çıkarmış insanlar ve daha kim bilir neler var. Amişler'i biliyorum. Çok ilginç bir topluluk var. O yazını da sabırsızlıkla bekliyorum. Taşınma işi için de kolaylıklar dilerim. Çabucak halledersin umarım. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok eğlenceli bir gezi oldu. Bir o kadar da eğitici. Şaşkınlıkla gezdim vallahi. Çok teşekkür ederim iyi dileklerin için. Yakında anlatırım Amişleri

      Sil
  4. çok ilginç bir yermiş ama ben de olsam çıkamayabilirdim o daracık yerlerden..

    YanıtlaSil
  5. Ben bu tarz tarihi yerleri gezmeyi çok severim, senin sayende görmüş kadar oldum cnm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok ilginç geldi bana. Yapılması imkansız gibi duruyor

      Sil
  6. Sanki Texas değil de Ürgüp, tanıdık bi havası var sanki :)

    YanıtlaSil
  7. belgesel gibi oldu çok güzel anlatmışssın ;)

    YanıtlaSil
  8. Çok keyifle okudum.Sayende bi sabah turu atmış oldum :) Teşekkürler.(Yeni evin hayırlı uğurlu olsun.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun oldum beğenmene. Teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  9. fotoğrafları inceledikçe bir daha bakasım geliyor muhteşem yapılar ben de merak ettim oraları kullanmış olalarla ilgili de bir şeyler bulursan yayınlamanı isterim.
    Amişler çok ilginç insanlar onlarla ilgili bir belgesel izlemiştim senin yazını da merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılar çok ilginç gerçekten. Hayranlık ve şaşkınlıkla gezdim. Amişlermiş de çok farklı geldi. Amerika da böyle bir topluluk şaşılacak cinsten

      Sil
  10. Çok güzel görünüyor, özellikle müzeyi çok sevdim. Gezmiş kadar olduk sayenizde. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müze çok güzeldi, küçük bir yerdi. Teşekkür ederim:)

      Sil
  11. şu Dallas dizileri ve kovboy filimleri zamanı Texas en merak ettiğim yerlerdendi.
    Fakat gördüğüm kadarı ile yeşilliğe eski dönemlerde çok önem verilmiyormuş. Eski yerleşim ve tarım alanları Türkiye'de de sanki aynı gibi. gezmek görmek öğrenmek çok güzel. paylaşım için sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yeşillikli yerlerdi aslında resimlerde direk yapıları çektiğim için görünmemiş. Ben tesekkür ederim

      Sil
  12. süper bir yer sayende bilgi sahibi oluyoruz.teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Oooo ne güzel yerler. Ben de Petradayken senın gıbı dusunmustum sahilden ve verımlı topraklardan bu kadar uzak yerlere neden yerlesmısler de bu kadar dık kayalıklara ev yapmışlar dıye. Bıraz da o zamanın sartlarına gore düşünmek gerek. Mesela o zamanlar oralarda su varken ve cevre topraklar cok verımlıyken gunumuzde sehırlesmeden dolayı doğal kaynak suları cekılmıs ve o bölgeler kurumuş oluyor. Sımdı kurak görünse de emınım yerlesım alanı olarak kullanıldığı donemler oyle degıldır.Bır de böyle dık yamaçlar, zor gıbı gorunen ve dağlar arasındaki yerlesımler yabancı ıstılacılardna korunmak ve saklanmak ıcın bırebırmıs. Bu nedenle böyle sehırler tarıh boyunca cok zarar gormemısler gunumuze kadar kalabılmısler.

    Iyı gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşündüm sonra. Keşke o zamanları görme hakkım olsaydı dedim. Ne kadar değişime uğramıştır zamanla. O kadar yüksek ve uzakta bir yer ki nasıl keşfedilmiş ilginç geldi bana.

      Sil
  14. İnanılmaz harika muhteşem.. Ne desem yeridir. Doğayı tabiatı çok severim. yeni yerler keşfetmek harika bir duygu olsa gerek. Ben de biraz gezer gibi hissetmeye çalıştım fotolara bakarken. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yerler keşfetmek gerçekten harika. Umarım yakından görme fırsatınız olur birgün:)

      Sil
  15. Sevdican ne güzel yerler :)) bende merak ettim aynı kıyafeti giyen kişileri senin yerinde bende olsam hemen meraktan araştırırdım :) bu arada taşınmak zor iş şimdiden kolay gelsin ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amişler onlar çok ilginçti gözde:) Ayrı bir dünyada gibiler çok farklılar:)

      Sil
  16. harika harika, cidden çok ilginç ve güzel yerler geziyorsunuz =) bize de okuyup oralarda gibi hissetmek düşüyor :) elinize ayağınıza sağlık =)

    YanıtlaSil
  17. Oyy oyy iyi başınız dönmemiş aşağı bakarken. adrenalin dolu bir gezi olmuş.
    Ev taşımak yorucu iş Allah kolaylık versin.
    Hiç uğramıyorsun bana da beklerim kahve içmeye ordan burdan laflarız ;)

    YanıtlaSil
  18. minik evlerin içine girmiştim yaaaa :)

    YanıtlaSil
  19. Iki gezi bölümlerini de okudum ve bayildim. Daha evvel de bahsetmistim sanirim, nezamandir hayalimde Amerika, özellikle New York turu hayali vardi. En son arastira arastira, 3 haftalik Amerika turuna karar verdim. Yakinlarda yapamayacagim, önceligi olan bazi seyler var maalesef ama onlari hallettikten sonra ilk isim bu turu yapmak olacak. O turun icin Las Vegas, S.F., L.A. , Gran Canyon (ve bircok National Parklar) , New York ve bircok baska sehirler de varmis. Okadar para vermisken, daha cok yer görmek lazim diye düsünüyorum. (Ben neredeyse okadar parayi sirf NY icin ayiracaktim)

    Sabirsizlikla bekliyorum bu hayalimi gerceklestirmeyi. Sizin tatil de harika olmus:) Selamlar..

    YanıtlaSil
  20. çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık zevkle okudum ve gidip göresim geldi. Gezi yazılarınızın devamını bekliyorum. Zevkle takip edeceğim :)

    YanıtlaSil
  21. çok güzel bir tatil olmuş:)

    YanıtlaSil
  22. Hiç bilmiyodum buraları sayende öğrenmiş oldum teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  23. vay canına. Rehber niteliğinde olmuş :D

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel ele almışsınız:)

    YanıtlaSil
  25. Bu tarz tarihi yerleri gezmeyi çok seviyorum. Fotoğrafları gördükçe insanın oralara gitme isteği artıyor doğrusu.

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.