Ev Yapımı Sucuk |
Her şeyi evde yapmayı deniyorum biliyorsunuz. Dışarıdan aldığımız her şeyde raf ömrünü uzatmak için kimyasal ya da boya bulunuyor. Evde yaptığım ürünleri içime sinerek yiyebiliyorum. Tabi markete gidip almak kadar kolay olmuyor ama lezzeti daha iyi oluyor.:) Evde sucuk yapıp tadına baktıktan sonra gülü seven dikenine katlanır mantığı, dışarıdan sucuk almak istemeyeceksiniz. Daha önce de pastırma yapmıştım hatırlarsanız. Buradan bakabilirsiniz. Geçelim sucuğun yapımına ve püf noktalarına.
Sucuğun Malzemeleri:
- 4 kg dana eti ( 40% yağ olmalı)+ 1 kuzu eti kıyması
- 100 gr sarımsak
- 150 gr tuz
- 250 gr sucuk baharatı
- 4 metre sucukluk kuru bağırsak
- Kıymayı iki kez çektirmelisiniz. Ve 40% yağ olmalı. Yağ sayesinde kururken çok sert olmaz ve daha lezzetli olur. Piyasadan aldığınız sucuklarda da bu kadar yağ olur zaten.
- Sarımsaklar, tuz ve baharatlar kıymanın pişmesini sağlar ve bakterilenmesini önler.
- Sarımsakları temizleyip eziyoruz, dövüyoruz.
- Sucuk baharatını aktardan temin edebilirsiniz. Dilerseniz Kimyon,karabiber,pul biber, yeni bahar koyup karıştırabilirsiniz. Ben Türkiye den gelirken sucuk baharatı getirmiştim.
- Kıymayı, sucuk baharatını, dövülmüş sarımsağı, tuzu karıştırıp iyice yoğuruyorsunuz. Homojen bir karışım olmalı. Bu aşamada eviniz buram buram sarımsak kokacaktır. :)
- Yoğrulan harcı üzerini kapatıp dolapta 1 gün dinlendirseniz iyi olur. Ben aceleci davrandım dinlendiremedim. Tadı tuzu yerinde mi diye hemen tavada bir miktar pişirip tadabilirsiniz.
- Kuru bağırsağı ılık sirkeli suda yarım saat bekletin. Islak ıslak kullanacaksınız endişelenmeyin.
- Sucuk yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey içinde hava bırakmamaktır. Hava alırsa bozulabilir.
- Kıyma makinenizin sucuk aparatını takın. Üzerindeki hazneye sucuk harcından koyun. Sucuk aparatına bağırsağı geçirin. Makineyi çalıştırın. Bağırsağın alt ucunu hemen bağlamayın hava çıksın. Tabi altını tutmalısınız:) Bağırsağın doğal şekli kıvrımlı olduğu için yuvarlak şekle kendisi geliyor. İki ucunu yorgan ipiyle bağlayın. Yine de hava kaldıysa üzülmeyin.
- Sucukları serin ve gölge bir yerde saklamalısınız. Evlerimiz kaloriferli olduğu için biraz zor olabilir. Ben garajda bar oturaklarına bir boru geçirip halkaları ona astım. Asmamız gerekiyor. Daha iyi havalanıp kuruması için. Her gün bir ya da iki kere ıslamalısınız. Dış bağırsak yarı geçirken bir özelliğe sahiptir. Çabuk kurursa içi kurumayabilir. Bu nedenle ıslatmalısınız. 7-10 günde kurur. İmkanınız yoksa streç filme sarıp buz dolabında saklayabilirsiniz.Öyle de kuruyabilir. Çamaşır askısına asabilirsiniz.
- Kuruyan sucukları serin yerde muhafaza ediniz. Dolapta ya da dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Eşimin erkek kardeşi hiç hazır almaz, kendi yapar. Eşim de asla marketten almaz, bir kasabımız var o hazırlar bize. Şimdi tarifi okuyunca bi heveslendim. Yapıp eşime sürpriz yapayım diye ama kıyma makinesine gelince tıkandım. Bende yok. Alsam mı ne yapsam bilemedim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler
Kasapta yaptırmak da güzel. Benim burada öyle bir şansım olmadığı için kendim yaptım:)
SilSüper fikir komşu,valla yapacağım hemen,benim oğlan sarımsaksız yiyor,dünya para veriyorum .Niyeyse normal sucuktan iki kat pahalı,fıcık şeyler.Hem de dediğin gibi koruyucu dolu içi.Bu hafta sonu işim bu olsun bakalım.Yalnız her gün ıslatmak derken neyi kastettin ki ??
YanıtlaSilYap tabii ki güzel olur güvenle yedirirsin ailene:)
SilHava sıcaksa dışı çabuk kuruyup içi ıslak kalmasın diye. Hergün bir defa suya sokup çıkarmak gerekiyor:)
SilTam kizima göre. Çocuk sucuk fanatigi. Güzel bir tarif kaydedecegim tesekkürler.
YanıtlaSilBenim oğlan da bu aralar sucuk sevmeye başladı. Eti yiyemiyorlar. Salam sosis almama taraftarıyım. Sucuğu da güvenilir olması için evde yapıyorum artık:)
Silkıyma makinesi ve doldurma işi beni de engelledi ayrıca bağırsak olayı da bana göre değil hazır almaya devam edeceğim mecburen .-((
YanıtlaSilİçini hazırlayıp kasaba doldurtturabilirsin aslında. Biraz kokusu oluyor bağırsağın ..
SilEllerine sağlık, eşim çok sever, denicem bu tarifini yakın zamanda ;)
YanıtlaSilEşler çok seviyor demek ki sucuğu. Dene bakalım miktarı az tutabilirsin istersen ilk deneyeceğin için.
SilBen Kayseriliyim.Biz her kurban bayramında 15-20 kilo yaparız.Burda bayramdan sonra balkonlarun çoğunda sucuk asılır.Elinize sağlık güle güle yiyin
YanıtlaSilAy kurbanda biz de yapardık Türkiye deyken.Teşekkür ederim.
SilArada bir sucuk alıyoruz, endişelenmesem, korkmasam daha fazla alacağım aslında. Evde sucuk yapmak süper bir fikir. Tarifte zor bir şey yok aslında, kuru bağırsak almaya hiç kalkışmamıştım. Kasaplar satar herhalde... Elinize emeginize sağlık. Ayrıca afiyet olsun:)
YanıtlaSilLokman hekimlerde oluyor bağırsak. Zor değil inan ki ev de yaypıp bol bol tüketin:)
SilHer yemeği, yiyeceği yapmayı denemek isteyen biriyim ama sucuğun yapımını okuyunca bir duraksadım. Bu kadar malzemeden ne kadar sucuk elde ettin acaba? Sürekli yapılacak birşey değil elbette ama takdir ettim doğrusu ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu arada ben de kasaptan aldığım taze sucuğu kurutma imkanım çok olmazsa, buzdolabının derin dondurucusuna atıyorum. Böylece hiç bozulmuyor, gerektikçe çıkartıp, çözdürüp normal dolapta bekletiyorum.Hiç tat farkı olmuyor.
Kocaman sevgiler.
Her zaman yapılamıyor. Ben de bir seferde çok yapayım istedim. Yaklaşık 20 tane çıktı:)Derin dondurucuya koydum ben de :)
SilOoo bayağı çıkıyormuş, senede bir yapsak, bir yıl rahat yeter annemlere, abimlere bile hediye edebilirim. Şimdi bu zahmete girmek daha mantıklı geldi. Ellerine sağlık tekrardan.
SilSevgiler.
Ev yapımı sucuk sağlık açısından tercih edilmelidir...Teşekkürler paylaşım için :)
YanıtlaSilHaklısınız. Sağlık açısından son derece güvenilir oluyor:)
SilMerhaba;
YanıtlaSilAnnem de evde yapar sucuğu, en aızndan ne olduğu ve yapım şartları biliniyor. Tarifinizi bir kenara yazdım :)
Teşekkürler.
Sevgilerle
Annenin ellerinden öperim. Ne güzel evde yapması.
Silben anaokulunda çalışırken , çocuklara ev yapımı sucuk hazırlatır yedirirdik. çok daha sağlıklı ve lezzetli oluyor.
YanıtlaSilAna okulunda turşu yaptırdıklarını duydum da sucuğu ilk duyuyorum bak:)
SilAştım ben diyorsun :) Maşallah ya cidden imrenilesi. Ellerine emeğine sağlık.
YanıtlaSilAştım mı bilmiyorum artık. Evde yaptığın şeyler daha sağlıklı. Dışarıdaki her üründe raf ömrünü uaztmak için katkı maddesi kullanılıyor malesef:(
SilYediğimiz bisküviler, çikolatalar, şekerler hepsi boyalı, kimyasallı şeyler... :(
YanıtlaSilAma ne yapalım... :(
Bu arada Ters Düz'ü okumak istediğinizi duyuyorum sağda solda. E o zaman ne duruyorsunuz hadi okuyun hemen! :)
Dikkat etmeliyiz mümkün olduğunca hazıra kaçmamalıyız. Sağlık kadar önemli birşey yok ki.
SilOkumak istiyorum ama ben Amerikadayım nasıl alabilirim ki. Türkiye den gelenler oluyor arada o zaman isteyebilirim:)
Merhabalar.
YanıtlaSilAslında ne olduğunu bilmediğimiz bağırsaklara basılmış bu baharatlı eti yemektense, kendi sucuğumuzu kendimiz yapmamız en akıllıca bir iş. Biz de sizin tarif ettiğiniz gibi, arada sırada sucuğumuzu kendimiz yaparız.
Tarifiniz çok güzel. Tarifinizde yer alan katkı maddeleri ölçekleri ile beraber uygulayarak harika lezzetli sucuklar elde edebiliriz.
Paylaşımınız için emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim. Evde yapılan gibi sağlıklı olmazki dışarıdan alınan
YanıtlaSileskiden bizim evde de yapılırdı, o günleri hatırladım
YanıtlaSilŞimdi yapılmıyor mu. Devam ettirin ama..
Siltesekür :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgiler
Silçok güzel olmuş ellerinize sağlık. Eskiden et üretim tesisinde çalışıyordum anlattığınız aşamalarda hiç bir eksiklik yok :) Bu arada blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi gfcden takibe aldım . bloğuma da bekliyorum :) http://efsaninseruveni.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilHosgeldiniz teşekkür ederim sizden onay almak iyi oldu.ben de geliyorum blogunuza.
SilBen neler görüyorummmm... :) Harikasın Sevdican, evde yapılan herseye her zaman ilgim daha fazladır sucuk yapmak da işin son noktası olsa gerek ellerine emeğine sağlık:)
YanıtlaSilTek kelime ile süpersin...
Ay canın çekmedi dimi. Bak sut emziriyorsundur sen..
SilOkudukça aşmış bu kız diyorum yabancı memleket seni usta bir aşçıya dönüştürmüş :)
YanıtlaSilBen türkiye deyken de çoğu şeyi evde yapardim.Burada daha çok yapar oldum.Bulamayinca bazı geleneksel tatları.
SilTarif için teşekkürler. Kuru bağırsak aramaya gerek yok. Evde dikeceğiniz küçük bez torbacıklar yeterli. İçini doldurup ağzını bağlayarak veya dikerek kapatıp asacaksınız. Islatmanıza da gerek kalmayacak. Kuruması daha kısa sürede gerçekleşecektir. Afiyet olsun.
YanıtlaSil