4 Nisan 2016 Pazartesi

73 Kısır Nasıl Yapılır Kısır Tarifi


Altın günlerinin, geleneksel beş çaylarının, misafir davetlerinin olmazsa olmazı kısırdır desem ne dersiniz? Kısır nasıl yapılır bilmeyen yoktur heralde. Ama yeni yapacak olanlar için paylaşmak istedim. Herkes de farklı yapıyor kısırı. İçine havuç, mor lahana, salatalık, herşeyden koyan var. Zevk tabii isteyen istediğini koyar.
Bu arada Amerika da kısırı bir seviyorlar anlatamam. International buffetta çok beğenildi, Kursta doğum günü partisinde yaptım değişik kültürden insanlar nasıl sevdiler. Benden tarif istiyorlar sürekli. Ben de geçen gün davet ettim Meksikolu, Brazilyalı, perulu arkadaşlarımı, kısır tarifi verdim uygulamalı olarak. Sonra da afiyetle yedik:)

Kısır Malzemeleri:
  • Kişi başına 1 çay bardağı kısırlık bulgur( 1 numara)
  • 4 baş yeşil soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 kaşık domates salçası
  • Limon, nar ekşisi
  • Pul biber, kimyon, tuz
  • 5 adet marul yaprağı
  • yarım demet maydonoz
  • Kornişon salatalık turşusu
  • İsteğe göre domates
Kısırın Yapılışı:

Öncelikle kişi sayısı kadar çay bardağı kısırlık bulguru derin bir kaba koyalım . İçine kısırın üzerine gelecek ama geçmeyecek şekilde sıcak su ilave edelim. Üzerini kapatıp suyunu çekip kuru kalıncaya kadar beklemeye alalım.
Bu arada biz de soğanı küçük şekilde doğrayalım. Soğanı salçayı fazla yağda kavurup içine suyunu çeken bulguru karıştırıp kavuralım. Salçayı iyice bulgura yedirelim. İçine baharatları ve nar ekşisini ilave edelim. Ocaktan indirelim. Biraz soğuması gerekiyor. Yeşillikleri pişirmemesi için. Aceleniz varsa kapını değiştirin. Sonra yeşil soğanı, maydonozu, marulu incecik doğrayın. Kornişon turşusu çok yakışıyor isteğe göre onu ve domatesi de doğrayın. Yeşilliklerle ılıyan bulguru karıştıralım. Tuzunu limonunu isteğe göre koyalım. Afiyet Olsun:)

73 yorum:

  1. Ellerine sağlık Sevdican, tam sevdiğim lezzet, off of :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sevilen tat;)

      Sil
  2. Çok benziyoruz yemek zevki konusunda,nar ekşisi,baharatlar...Bir de koruk ekşisi var ki ömre bedel.Eline sağlık komşum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay burada körük eksisi nasıl bulayım;)) O da olsa güzel olur

      Sil
  3. ufff öyle severim kiiiii :) hamileliğim kısırla geçti resmen çocuk bulgur olacaktı :):):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa öyle mi. Benim elimde ayvayla geçti:))

      Sil
  4. hep başkası yapar bunu hiç denemedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevrenizde yapan kişiler varsa oh ne guzel

      Sil
  5. Eline Emeğine Sağlık :) Kek kalıbına koyman görselliği açısından çok hoş olmuş :) Bundan sonra bende böyle yapacağım :) Teşekkürler :)
    http://benimsevimlidunyam.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklıma son anda geldi böyle servis etmek. Çok da hoş oldu

      Sil
  6. Çok güzel görünüyor :) eline sağlıkk..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  7. Biz kişilerin içine yumurta koyanlardaniz.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak onu hiç duymamıştım. Haşlanmış yumurta mı koyuyorsunuz

      Sil
  8. Ben çok sevmesemde bu hafta sonu kızımın isteği üzerine yapıldı,lezzetli bir salata aslında,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya gerçekten sevmiyor musun;( Çocuklar için sağlıklı tabi. .

      Sil
  9. Gecen gun komsumuz yapmıştı, çok güzel görünüyor cnm...ellerine kollarına sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Böyle komşularımızın olması da iyi;)

      Sil
  10. Uzun zamandır yapmadım, nasıl da güzel görünüyor. Ellerinize sağlık... Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklınıza getirmiş oldum öyleyse;)

      Sil
  11. vuu kısır kek olmuş bu. gurur kaynağımızsın sen ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim birşeyler yapıyorum işte kendi çapımda;)

      Sil
  12. Rengi, servisi çok güzel görünüyor. Elinize sağlık! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  13. Kısır, kısır, kısır.. Muhteşem..:) Harika bir sunum.. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgiler. Sunumu ilk defa denedim çok beğendim

      Sil
  14. Ellerinize saglik sunumu cok guzel olmus:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  15. Ellerine sağlık Sevdican :) Çok da güzel gözüküyor. Kısırı çok severim, her gün yesem bıkmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O derece seviyorsun yani. Teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  16. Arkadaşımla ilk kısır yapma deneyimimizi hatırladım da :D insan bir büyüğüne sorar, tarif alır. Karambole yapılan saçma sapan bir kısırdı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun bak anısı kalmış işte:)

      Sil
  17. Bayilirim kisira. Kek kalibinda da harika bir sunum olmus ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  18. Sonunda yapabildiğim bir şeyin tarifi karşımda :)) Ellerine sağlık bu haliyle çok albenili duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunda tutturdum mu yani. Lazanya yaptın mı bakalım

      Sil
    2. Yok yaaa daha yapamadım ama yaptığımda tüm sosyal medya kanallarından yaptığıma dair haberin olacak :))

      Sil
  19. Çok canım istediiii, olsa da yesem şu an!!! Aman Allah'ım yaaa! nasıl güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de hemen yaptın. Gerçekten canın çekmiş demek ki

      Sil
    2. Evet sevdican! Dayanamadım, ama iyi gitti 😁

      Sil
  20. Bazı tarifleri yazarken; ya bunu herkes biliyordur diye ben de çok düşünüyorum. Geçenlerde Azeri bir arkadaşım "bloga baktım, kuru fasulye tarifi yok", dedi. "Benim gibi yabancı gelinleri hiç mi düşünmüyorsunuz siz", dedi. Ortak kültürlerden de gelsek, yemek kültürü her evde farklı olduğunu düşününce gerçekten hak verdim kendisine... Onun için evde yapılan her şeyin tarifi blogda yayınlanmalı diye düşünüyorum. En azından yabancı gelinlerimiz faydalanır ;)
    Ellerinize sağlık...
    http://fincanteyze.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa yapacak olanlar da olabilir diye düşünmeliyiz aslında değil mi;)

      Sil
  21. Oy oy harika. Aklıma düşürdün bugün kısır yapicam. Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişinin aklına düşürdüm galiba teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  22. Hiç bu kadar güzel kısır görmemiştim inan ki. Tadı da bir o kadar güzeldir, eminim. Ellerine, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin fidan beğenmene sevindim. Teşekkür ederim

      Sil
  23. Yaa çok güzel gözüküyor memlekete gittiğimde ilk yiyeceklerimden ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memlekete gitmene gerek yok ki yapıp hemen ye;))

      Sil
  24. Bende çok severim kısırı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmeyen kadın azdır sanırım kisiri;)

      Sil
  25. Süper görünüyor.Kek kalıbı fikri de süper eline sağlık:) Ben soğanı kavurmadan çiğ koyuyorum. Bulguru ıslattıktan sonra salata yapar gibi malzemelerin hepsini bulgurun içine koyup karıştırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de böyle dene çok daha lezzetli oluyor

      Sil
  26. Cok severim :) harika gorunuyor ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  27. Ama kısırrr Sevdican içli içli baktım ekrana bol nar ekşili yerim bol bol hatta :)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol nar ekşili severim ben de bir de acılı;)

      Sil
  28. Ellerine saģlık çok güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  29. Bende çok severim özellikle nar Ekşili ve baharatlı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar ekşisi ve baharatsiz çok güzel olmuyor zaten

      Sil
  30. elınıze sağlık cok severim bende kısırı:)

    YanıtlaSil
  31. Offf nasıl güzel görünüyor ellerine sağlık sevdican çok güzel olmuş :). Sadece kendi çapında değil dünya çapında birşeyler yapıyorsun gurur duyuyorum ben de sunumda bir harika :)) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince birşeyler yapmak istiyorum. Teşekkürler

      Sil
  32. çok severim kendim çok pratik bi şekilde çabucak yapıyodum dur seninkisini denerim ne güzel ya pasta gibi duruyor öyleee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkini dene Deeptone, çok seveceğini düşünüyorum

      Sil
  33. Kısırdan kek !!! Valla tebrik ediyorum, ayrıca çok severim kısırı, özellikle bol limon sıkarım yalnız kesinlikle yumuşacık olacak bulguru:) eline sağlık..:) afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kek gibi oldu;) ben de bol limonlu severim.

      Sil
  34. Kısıra hiç bir zaman hayır diyemem :)) Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  35. Görüntü muhteşem, çok d'a severim bende aynı şekilde yapıyorum :) ellerine sağlık ayrıca komşuları çağırıp göstererek anlatman da harika olmuş :)

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.