Altın günlerinin, geleneksel beş çaylarının, misafir davetlerinin olmazsa olmazı kısırdır desem ne dersiniz? Kısır nasıl yapılır bilmeyen yoktur heralde. Ama yeni yapacak olanlar için paylaşmak istedim. Herkes de farklı yapıyor kısırı. İçine havuç, mor lahana, salatalık, herşeyden koyan var. Zevk tabii isteyen istediğini koyar.
Bu arada Amerika da kısırı bir seviyorlar anlatamam. International buffetta çok beğenildi, Kursta doğum günü partisinde yaptım değişik kültürden insanlar nasıl sevdiler. Benden tarif istiyorlar sürekli. Ben de geçen gün davet ettim Meksikolu, Brazilyalı, perulu arkadaşlarımı, kısır tarifi verdim uygulamalı olarak. Sonra da afiyetle yedik:)
Kısır Malzemeleri:
- Kişi başına 1 çay bardağı kısırlık bulgur( 1 numara)
- 4 baş yeşil soğan
- 1 adet kuru soğan
- 1 kaşık biber salçası
- 1 kaşık domates salçası
- Limon, nar ekşisi
- Pul biber, kimyon, tuz
- 5 adet marul yaprağı
- yarım demet maydonoz
- Kornişon salatalık turşusu
- İsteğe göre domates
Öncelikle kişi sayısı kadar çay bardağı kısırlık bulguru derin bir kaba koyalım . İçine kısırın üzerine gelecek ama geçmeyecek şekilde sıcak su ilave edelim. Üzerini kapatıp suyunu çekip kuru kalıncaya kadar beklemeye alalım.
Bu arada biz de soğanı küçük şekilde doğrayalım. Soğanı salçayı fazla yağda kavurup içine suyunu çeken bulguru karıştırıp kavuralım. Salçayı iyice bulgura yedirelim. İçine baharatları ve nar ekşisini ilave edelim. Ocaktan indirelim. Biraz soğuması gerekiyor. Yeşillikleri pişirmemesi için. Aceleniz varsa kapını değiştirin. Sonra yeşil soğanı, maydonozu, marulu incecik doğrayın. Kornişon turşusu çok yakışıyor isteğe göre onu ve domatesi de doğrayın. Yeşilliklerle ılıyan bulguru karıştıralım. Tuzunu limonunu isteğe göre koyalım. Afiyet Olsun:)
Ellerine sağlık Sevdican, tam sevdiğim lezzet, off of :)))
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sevilen tat;)
SilÇok benziyoruz yemek zevki konusunda,nar ekşisi,baharatlar...Bir de koruk ekşisi var ki ömre bedel.Eline sağlık komşum.
YanıtlaSilAy burada körük eksisi nasıl bulayım;)) O da olsa güzel olur
Silufff öyle severim kiiiii :) hamileliğim kısırla geçti resmen çocuk bulgur olacaktı :):):):)
YanıtlaSilYaa öyle mi. Benim elimde ayvayla geçti:))
Silhep başkası yapar bunu hiç denemedim...
YanıtlaSilÇevrenizde yapan kişiler varsa oh ne guzel
SilEline Emeğine Sağlık :) Kek kalıbına koyman görselliği açısından çok hoş olmuş :) Bundan sonra bende böyle yapacağım :) Teşekkürler :)
YanıtlaSilhttp://benimsevimlidunyam.blogspot.com.tr/
Aklıma son anda geldi böyle servis etmek. Çok da hoş oldu
SilÇok güzel görünüyor :) eline sağlıkk..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilBiz kişilerin içine yumurta koyanlardaniz.. :)
YanıtlaSilBak onu hiç duymamıştım. Haşlanmış yumurta mı koyuyorsunuz
SilBen çok sevmesemde bu hafta sonu kızımın isteği üzerine yapıldı,lezzetli bir salata aslında,elinize sağlık.
YanıtlaSilYa gerçekten sevmiyor musun;( Çocuklar için sağlıklı tabi. .
SilGecen gun komsumuz yapmıştı, çok güzel görünüyor cnm...ellerine kollarına sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Böyle komşularımızın olması da iyi;)
SilUzun zamandır yapmadım, nasıl da güzel görünüyor. Ellerinize sağlık... Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSilAklınıza getirmiş oldum öyleyse;)
Silvuu kısır kek olmuş bu. gurur kaynağımızsın sen ^.^
YanıtlaSilTeşekkür ederim birşeyler yapıyorum işte kendi çapımda;)
SilRengi, servisi çok güzel görünüyor. Elinize sağlık! :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilEn sevdiğim 💕
YanıtlaSilEn sevdiklerimden
SilKısır, kısır, kısır.. Muhteşem..:) Harika bir sunum.. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgiler. Sunumu ilk defa denedim çok beğendim
SilEllerinize saglik sunumu cok guzel olmus:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilEllerine sağlık Sevdican :) Çok da güzel gözüküyor. Kısırı çok severim, her gün yesem bıkmam.
YanıtlaSilO derece seviyorsun yani. Teşekkür ederim sevgiler
SilArkadaşımla ilk kısır yapma deneyimimizi hatırladım da :D insan bir büyüğüne sorar, tarif alır. Karambole yapılan saçma sapan bir kısırdı :))
YanıtlaSilOlsun bak anısı kalmış işte:)
SilBayilirim kisira. Kek kalibinda da harika bir sunum olmus ellerine saglik.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilSonunda yapabildiğim bir şeyin tarifi karşımda :)) Ellerine sağlık bu haliyle çok albenili duruyor.
YanıtlaSilSonunda tutturdum mu yani. Lazanya yaptın mı bakalım
SilYok yaaa daha yapamadım ama yaptığımda tüm sosyal medya kanallarından yaptığıma dair haberin olacak :))
SilÇok canım istediiii, olsa da yesem şu an!!! Aman Allah'ım yaaa! nasıl güzel...
YanıtlaSilSen de hemen yaptın. Gerçekten canın çekmiş demek ki
SilEvet sevdican! Dayanamadım, ama iyi gitti 😁
SilBazı tarifleri yazarken; ya bunu herkes biliyordur diye ben de çok düşünüyorum. Geçenlerde Azeri bir arkadaşım "bloga baktım, kuru fasulye tarifi yok", dedi. "Benim gibi yabancı gelinleri hiç mi düşünmüyorsunuz siz", dedi. Ortak kültürlerden de gelsek, yemek kültürü her evde farklı olduğunu düşününce gerçekten hak verdim kendisine... Onun için evde yapılan her şeyin tarifi blogda yayınlanmalı diye düşünüyorum. En azından yabancı gelinlerimiz faydalanır ;)
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
http://fincanteyze.blogspot.com.tr/
İlk defa yapacak olanlar da olabilir diye düşünmeliyiz aslında değil mi;)
SilOy oy harika. Aklıma düşürdün bugün kısır yapicam. Eline sağlık
YanıtlaSilÇoğu kişinin aklına düşürdüm galiba teşekkür ederim sevgiler
SilHiç bu kadar güzel kısır görmemiştim inan ki. Tadı da bir o kadar güzeldir, eminim. Ellerine, emeğine sağlık.
YanıtlaSilHoşgeldin fidan beğenmene sevindim. Teşekkür ederim
SilYaa çok güzel gözüküyor memlekete gittiğimde ilk yiyeceklerimden ellerine sağlık :)
YanıtlaSilMemlekete gitmene gerek yok ki yapıp hemen ye;))
SilBende çok severim kısırı :)
YanıtlaSilSevmeyen kadın azdır sanırım kisiri;)
SilSüper görünüyor.Kek kalıbı fikri de süper eline sağlık:) Ben soğanı kavurmadan çiğ koyuyorum. Bulguru ıslattıktan sonra salata yapar gibi malzemelerin hepsini bulgurun içine koyup karıştırıyorum.
YanıtlaSilBir de böyle dene çok daha lezzetli oluyor
SilCok severim :) harika gorunuyor ellerine saglik
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilAma kısırrr Sevdican içli içli baktım ekrana bol nar ekşili yerim bol bol hatta :)) ellerine sağlık
YanıtlaSilBol nar ekşili severim ben de bir de acılı;)
SilEllerine saģlık çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilBende çok severim özellikle nar Ekşili ve baharatlı ellerine sağlık
YanıtlaSilNar ekşisi ve baharatsiz çok güzel olmuyor zaten
Silelınıze sağlık cok severim bende kısırı:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgiler
SilOfff nasıl güzel görünüyor ellerine sağlık sevdican çok güzel olmuş :). Sadece kendi çapında değil dünya çapında birşeyler yapıyorsun gurur duyuyorum ben de sunumda bir harika :)) sevgilerimle.
YanıtlaSilElimden geldiğince birşeyler yapmak istiyorum. Teşekkürler
Silçok severim kendim çok pratik bi şekilde çabucak yapıyodum dur seninkisini denerim ne güzel ya pasta gibi duruyor öyleee :)
YanıtlaSilBenimkini dene Deeptone, çok seveceğini düşünüyorum
SilKısırdan kek !!! Valla tebrik ediyorum, ayrıca çok severim kısırı, özellikle bol limon sıkarım yalnız kesinlikle yumuşacık olacak bulguru:) eline sağlık..:) afiyet olsun:)
YanıtlaSilKek gibi oldu;) ben de bol limonlu severim.
SilKısıra hiç bir zaman hayır diyemem :)) Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgiler
SilGörüntü muhteşem, çok d'a severim bende aynı şekilde yapıyorum :) ellerine sağlık ayrıca komşuları çağırıp göstererek anlatman da harika olmuş :)
YanıtlaSil