11 Nisan 2016 Pazartesi

37 Montessori 0-1 Yaş Aktiviteleri

 
Bebeklerle Montessori Aktiviteleri

0-1 yaş arası bebeklerin duyu, dil, zeka, koordinasyon, ince kaba motor, öz güven ve konsantrasyon gelişimini destekleyen montessori materyalleri ve çalışmaları paylaşacağım. Çoğu materyal kırtasiyeden alınabilecek basit etkinlik malzemeleriyle evde de kolaylıkla yapılabilir. Montessori aktiviteleri  zaten evde de yapılabilecek materyallerden oluşmaktadır. Çocukların hazır olmadığı aktıvitelieri, yapmak istemediklerini zorlamayın. Uzun süre de istediğiniz materyallerle ilgileneceğini düşünmeyin. Dikkatlerini uzun süre o aktiviteye vermeyeceklerdir.

 Montessori yaklaşımına göre bebekler özellikle 0-3 yaş arasında "emici zihin" dönemindedir ve her şeyi emerler. Öğrenip öğrenmediğini davranışı ansızın yapıp bizi şaşırttıklarında anlarız:) Ağzımız açık kalır:)Bu zamanlarda birşey anlamaz diye düşünmemeliyiz. Çünkü yapılan herşeyi kaydediyorlar. Özellikle bu emici zihin döneminde ne kadar çok uyaranla tanıştırırsak o kadar zeka ve alımlama becerilerine de katkı sağlamış oluruz. Bebeğimize söylediğimiz ninniler, anlattığımız masallarla farkında olmadan zaten destek oluyoruz. Ben yemek yaparken karşımda kamera varmış gibi tarif verdiğimi bilirim. Çocuğumla konuşayım diye. :)


3 aydan sonra artık bebekler elleriyle kavramaya başlıyor. Eline ses çıkaran çıngıraklar, oyuncaklar verebiliriz. Yukarıya kurdeleler ya da renkli ( özellikle ilk 3 ay siyah beyaz) cisimler asmalıyız. Görsel algının gelişmesi için önemlidir. Elimize renkli sayfaları olan kitaplar alıp okumalı, kavramları anlatmalıyız. Bak yeşil bir elma, kırmızı bir araba gibi:)




Duyu Gelişimi İçin Neler Yapılabilir:

Duyu gelişimine önem verin.. Değişik renkler, kokular, dokular ortamlar zeka gelişimini destekler.. büyük nesneleri bir yerden alıp bir yere koymasını sağlayın. Dil ve duygu gelişimi için Peasronun kitapları var 0-2 yas bebek dokun hisset serisi, onlardan temin edebilirsiniz.


Mendil kutusunun içine ya da evinizdeki herhangi bir ayakkabı kutusunun içine çeşitli kumaşları uçlarını birleştirerek koyabilirsiniz. Farklı yapılarda kumaşlar olursa duyu gelişimi için daha iyi olur. Kutunun içine bir de ses çıkaran oyuncak koyarsanız. Çocuk kumaşı çektikçe ses çıkacağından daha eğlenceli olacaktır.

Bebeğiniz nesneleri eliyle kavrayabiliyorsa duyusal şişeler etkinliğine başlayabilirsiniz. Onun tutabileceği boyutta şişelerin içine çeşitli boy ve şekillerde metaryeller, su, ya da renkendirilmiş su, boncuk, taş, kum, bilye,renkli cisimler koyup kapağını iyice kapatın. Çocuğunuz tek tek eline alıp sallayıp, inceleyecektir. 


Bebekler aynaya bakmayı severler, kendilerini incelerler. Vücudunun hareketlerini görüp kafasını kaldırmaya çalışırlar, büyük motor becerilerinin gelişmesini de sağlar. Aynaya bakarken derinlik algısı da gelişir. Büyük bir aynayı duvara monte edin. Kenarları bebeğe zarar vermeyecek şekilde olmalı, bebek de yere aynanın önüne yatırılmalı ya da oturabiliyorsa oturtturulmalıdır. 



Duyusal sepet tamamen evde bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz ve çocuğunuzun dikkatini çekecek bir aktivite. Evdeki herşey onun dikkatini çekecektir. Bu dönemdeki çocuklar herşeyi ağzına götüreceği için küçük nesneler ya da hijyenik olmayan nesneler koymamaya özen gösterin. Bebektir ne yapacağı belli olmaz bu nedenle yanından ayrılmayın ve nesneyi tanıtın, konuşun onunla:) Koyduğunuz malzemelerin kumaş, tahta, deri gibi dokunulduğunda elde değişik hisler yaratan malzemeler olmasına da dikkat edin.

Duyusal Sepet

 Sabit bir çubuğun içine büyük delikli parçaları geçirebilir. Kavrama, küçük kas gelişimi, odaklanma sağlanır. Bu etkinliği spagetti makarnayı oyun hamuruna sabitleyerek düdük makarna geçirerek de yaptırabilirsiniz.
 Çorapların içine farklı cisimler koyup( tuz, kuru fasülye, nofut, mercimek, pamuk) çocuğun eline verebiliriz. Hem duyu gelişimi hem de küçük kas gelişimi sağlanır.
 Üzerine delik açtığımız bir kabın içine kulak pamuklarını sokmaya çalışarak hem eğlenecek hem de  küçük kaslarını çalıştıracaktır.
 Bu oyunda survivor macerasına atılacak küçük afacanımız. Kavrama, dokunma, küçük kas becerisi artı eğlence:) Günlük yaşam becerisi gelişimi için de aşağidaki fermuar etkinliği çok faydalı olacaktır.

37 yorum:

  1. çok şeker ki bunlar çok eğlenceli

    YanıtlaSil
  2. Selam, ne güzel etkinlikler. Önümüzdeki aydan itibaren torunuma bakacağım. On aylık olacak.Bu etkinliklerle hem güzel zaman geçirip hem de onun gelişimine katkıda olmak beni mutlu edecek.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA bak tam sana göre bunlar. Yakın zamanda bir yaş üstü içinde vereceğim

      Sil
  3. Derli toplu, faydalı ve bilgilendirici bir yazı:) teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. ip avı varya sepettekilerin içindekileri alma ben onu çok beğeniyorum birkaç etkinlik ve gelişimin bir arada olduğunu düşünüyorum ama defne pek yanaşmıyordu pratik yoldan kurtarıyordu oyuncakları zorlu parkurlarda mücadele etmek bana kalıyordu :) tabi artık iki yaş sendorumunun zirvesinde olmamız sebebiyle böyle etkinlikler rafa kalktı başka çalışmalar içindeyiz artık :) ama çok çok beğeniyorum ve bu paylaşımdaki her etkinliğin denemiş olarak ciddi gelişim sagladığına bilirkişi olarak olmasa da anne olarak eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen hepsini denediğin için bilirsin faydasını. Çok teşekkür ederim yorumun için

      Sil
  5. Sevdican :)
    1-2 yaşı bekliyorum senden ;D
    Gerçi çoğunu da yaptık, hayranı çok bu etkinliklerin :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Okurken oğlumun bebekliğine gittim ;)
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anılarınız canlandı demek. Ben teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  7. çok güzel aktiviteler ben de oğlumu oynatmıştım böyle küplerle falan çok severdi..

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten hepsi çok faydalı etkinlikler. Cocugun zihinsel gelisimi en az fiziksel gelisimi kadar önemli. Bir de bu çalışmalar bir gun pat diye sonuc verince tadindan yenmiyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi ansızın bir davranış gösteriyor ağzımız açık kalıyor

      Sil
  9. çocukla yapılacak gerçekten bir çok etkinlik var . Ben de bunlara benzer bilinen bir etkinlik hazırlamıştım çınar bartu için en kısa zamanda paylaşacağım.Güzel fikirler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştıran anneler için çok etkinlik var aslında. Merakla bekliyorum seninkileri

      Sil
  10. Ela da 1 yaşa kadar hepsini uygulamadım bu yüzdenmidir yoksa kendi el becerisimidir bilmem ama el kasları çok iyi çalışıyor çok iyi kalem tutup döküp saçmadan yemeğini yiyebiliyor. Gerçekten montessori sayesinde bir çok evde çocuklara güzel imkanlar tanınmış oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heralde yanlışlıkla uygulamadim yazdın. Benim oğlumda aynen Ela gibi günlük işlerin üstesinden geliyor.

      Sil
  11. Çok güzel anlatmissin canim. Bunlari kreste ve yuvada çalisirken ve kendi çocuklarimda kullandim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de yakından bilirsin faydasını. Teşekkür ederim yorumun için

      Sil
  12. Bağımsız ve özgüveni yüksek birey yetiştirmek için güzel bir tarz...Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağımsız bireyler için çok önemli bir metot

      Sil
  13. Çocuklar kadar yetişkinler içinde eğlenceli olur herhalde. Oynarken çocuğunuz izlemek çok keyif verir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aileler için de motive edici. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin hazzı çok güzel

      Sil
  14. Ben büyüttüm artık ama çok güzel bir yazı olmuş Sevdicann,ne kadar önemli bu dönemler :)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık torunlara lazım olur bu bilgiler;))

      Sil
  15. super bir yazi olmus, tam da Hazalla ilgilenemiyorum ne yapabilirim derken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesadüf olmuş demek ki:) Yardımcı olabildiysem ne mutlu

      Sil
  16. Çok güzel bir oyunmuş. Oğlumda ameliyatından dolayı hiç böyle aktiviteler oyunlar yapamadık, nefes alması için çabaladık resmen. Kızım daha şanslıydı. Umarım bir daha öyle zor günler geçirmem:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasta olmasın çocuklarımız. Onlar hastayken tek temennimiz iyileşmeleri oluyor tabii ki.

      Sil
  17. Kızımla bazılarını yapmıştık. Yapmadıklarımı da inşallah iki ay sonra doğacak oğlumla yaparım artık :) Blogunuzu takibe aldım. Güzel yazılarınız için ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Kızınız kaç yaşında bilmiyorum ama büyük yaşlara göre de vereceğim yakında. Teşekkür ederim sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Bayıldımm çok güzel bir bilgilendirme ben de 8.ci ayına giren Duruma çoraptan kedi top ve tırtıl yaptım dün topa bayıldı:) teşekkürler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duruyla birlikte yapabilirsiniz bu aktiviteleri

      Sil
  20. Bir kaçını bebişimle yapıyoruz diğerlerini de mutlaka denicem :) süper 👍🏻 emeğine sağlık Sevdicann...

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.