24 Mart 2016 Perşembe

37 Montessori Eğitimi Nedir?


Montessori Sınıfları
 Montessori eğitim sistemi son yıllarda çok popüler olan bir eğitim sistemi. Bilmeyenler için biraz bilgi vereceğim. Montessori eğitimi alan çocuklar akranlarından bir adım önde oluyor. Türkiye de tam teşekküllü bir okul var mı bilmiyorum. Amerika, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde çok gelişmiş bir eğitim sistemi. Oğlumu da seneye bu okullardan birine göndermeyi düşünüyorum. Şimdilik evde kendim montessori etkinliklerini uygulamaya karar verdim. Ve etkinlikleri yaptıkça burada paylaşacağım. Aydınlık bir gelecek için çocuklarımızla iyi ilgilenmeliyiz . Bu nedenle daha çok kişi duysun, görsün uygulasın, birbirimize örnek olalım yol gösterelim. Paylaşmak güzeldir:)

İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü Maria Montessori (1870-1952) yüzyılın başlarında her çocuğun bireysel becerilerine ve ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve karakter özelliklerine uygun bir pedagoji geliştirir.

1899’da Roma’da zeka geriliği olan çocukların gittiği orthophrenic okulunda yöneticiliği sırasında zihinsel eksikliğin sıklıkla pedagojik bir problem olduğuna hüküm verir.

 Eğittiği bir grup engelli çocuk devlet yeterlilik sınavlarında normallere yakın bir başarı gösterir.

Herkes bu başarıdan dolayı mutludur, ancak Dr. Montessori bundan o kadar etkilenir ki zekâ seviyeleri normal olan sağlıklı  çocukların nasıl olup da engelli çocuklarla karıştırılacak kadar istikrarsız olabileceklerini anlamaya çalışır.

Maria Montessori

6.Ocak.1907 Montessori ilk çocuk evini kurar: Casa dei Bambini

Maria Montessori 1907 yılında ilk çocukevi “Casa dei Banbini”de engelli olmayan çocuklarla çalışmalarında yaptığı gözlemlerde çocukların nelerden hoşlandıklarını ve nelerden hoşlanmadıklarını saptar. 

Maria Montessori çocukların:
Cezalar, ödüller , yetişkin tarafından programlanmış eğitim, oyuncaklar, öğretmen masası, toplu derslerden hoşlanmadıklarını,

Özgür seçim, hatalarını kendilerinin denetimi, hareket etmek, sosyal ilişkilerini kendileri tarafından kurulması,  çevrenin düzenli ve temiz olması, özgür faaliyete dayalı bir disiplin, kitapsız okuma ve yazma, alıştırmaların tekrarından hoşlandıklarını gözlemlemiş.
 
Montessori, çocuk temelli bir eğitim sistemidir. Ve en önemli unsur; çocuğun deneyimlerini mutlaka kendisinin yaparak ve yaşayarak öğrenmesidir. Montessori materyallerinin çocuğun ulaşabileceği konumda ve dikkat polarizasyonu için anlık hareketliliğe olanak verecek durumda olması gerekir. Ayrıca çocuğun çalışmalarında seçme özgürlüğü sağlanmış olması gereklidir.  

Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde calışırlar.

Montessori Eğitiminin temel taşlarından birisi hazırlanmış çevredir. Çocuklar hazırlanmış çevredeki Montessori materyallerinden, bireysel ilgi ve eğilimine göre bağımsız olarak seçim yaparlar.

Çocuklara istedikleri kadar tekrar etme imkanı sunulur. Erken öğrenen yeni bir çalışmaya geçebilecektir, çünkü öğrenmede herkesin farklı bir ritmi vardır.
Materyallerdeki hata kontrolü çocuğun kendi hatasını bulmasıyla gerçekleşir. Başka birinden uyarıya, onaya ve düzeltmeye gerek kalmaz. Kendi kendisini düzeltmesine olanak sağlar. Böylece yetişkinden bağımsızlaşmak doğal olarak gerçekleşir.


 Kaynak: http://www.montessori.org.tr/montessori/montessori-nedir/

37 yorum:

  1. Hep duyuyordum bu eğitimi.Bir kaç Etkinliklerini de gördüm. Bu kadar ünlenmesine şaşmamak lazım, çok faydalı gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk hem oynuyor hem öğreniyor. Gerçek hayatla yüzleşiyor.

      Sil
  2. ne güzelmiş bu zaman zaman faaliyetlerinden örnekler de paylaşırsan süper olur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığımız faaliyetlerden örnekler paylaşacağım.

      Sil
  3. Ne harika bir yazı olmuş. Aydınlık bir gelecek için tüm aileler bilinçlenebilse keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm aileler bilinclenmeli ama bencil olmamalı. Montessori gruplarında bile tartışma çıkaran bencil anneler oluyor.

      Sil
  4. Çok güzel konulara değiniyorsun Sevdican.

    YanıtlaSil
  5. Montessori eğitiminde eleştirilen bazı noktalar var mesela fazla gerçekçi bir eğitim sunması gibi yani sınıf gerçek hayatın çocuklara doğrudan uyarlanmış şekli gibi bence biraz yaratıcılığı engelleyen bir eğitim.Farklı eğitim yaklaşımlarına ilgi duyuyorsanız eğer ben Reggio Emilia yaklaşımını öneririm bir okul öncesi öğretmeni adayı olarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek hayat gibi olması gerekmez mi zaten. Somut şeyler oluyor çocuğun önünde tam da yaşına uygun. Her tekniğin eleştirilecek yani oluyor aslına bakarsan. Senin önerdiğini de araştıracağım. İkisinin iyi yönlerini uygularım kuzuma. Teşekkür ederim

      Sil
  6. şimdi birçok yer bu adı kullanıyor montessori eğitimi veriyoruz diye ama gerçek mi bilinmez ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kurumda gerçek olduğunu düşünmüyorum. Adını kullanıyorlar gibi geliyor bana. Bu sistemi tamamıyla uygulamak kolay değil.

      Sil
  7. çok güzel bir sistem keşke bütün dünyada uygulansa çocuklar için harika olur..

    YanıtlaSil
  8. teknik olarak çok net bilmesemde bende elimden geldiğince internetten inceleyip defne ile geçirdiğimiz keyifli saatlere böyle etkinlikler yerleştirmeye gayret gösteriyorum.. hem bir birey gelişimi destekleniyor hemde birşeyleri birlikte yapma fırsatı buluyoruz.. böyle bilgilendirici bir paylaşım için kendi adıma teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinden geldiğince kaliteli zaman geçirmek önemli. Çok güzel aktivite ler var. Faydalanabilirsin.

      Sil
  9. Araştırayım diye içimden geçen bir konuydu. Güzel denk geldi yazınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha bununla ilgili yazılar yazacağım. Takipte kalın

      Sil
  10. olağanüstü bilgi ediniyoruz. Ayrıca vesile oluyorsunuz. Eğitimci değilim ama eğitimcilik ruhunu taşıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim elimden geldiğince öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum

      Sil
  11. Çok güzel bir sistem ne kadar uygulanır buralarda bilinmez tabii:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem güzel ama uygulamak için öğretmenler, materyaller lazım. Ülkemizde uygulayan okullar varmış ama nasıl bilmem

      Sil
  12. Ne güzel bir anlatım olmuş.Kalemine sağlık.Sevgiler canim

    YanıtlaSil
  13. Bu tarz yazıları okumayı seven bir ben miyim acaba :)) Anne güncesi'nin de eğitici yazılarını okuyunca şimdiden çok şey öğreniyorum. Ama ben anne değilim ne gerek var dememek lazım çok güzel bilgiler öğrendim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İleride çok iyi bir anne olacaksın sen. Şimdiden oku öğren.

      Sil
  14. Ne güzel anlatmışsınız. Bilgi çok kıymetli sizde çok açıklayıcı anlatmışsınız emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Anaokulu ögretmenligi okurken montessori dersleri de gördük. Daha sonra bir okulu ziyaret edip çalisma sistemlerini gözlemledim. Büyük oglum için çok istemistim ancak burada özel olan bu okullarin aidatlari çok yüksek. Mutlaka tavsiye ederim imkani olanlara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aidatları yüksek oluyor haklısın. Bu konuda bilgin çoktur seninde. Bakalım nasip olursa seneye göndermeyi düşünüyorum.

      Sil
  16. Bilgilendirici yazın için teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim okuyup yorumunu bıraktığın için

      Sil
  17. aslında şu anki eğitim sistemimizden çok farklı bir sistem değil.anladığım kadarıyla burda dikkati çeken etkinlikler oluyor.öyle etkinlik seçmelisin veya oluşturmalısın ki çocuğa oyun sırasında müdahale etmemelisin.etkinlikleri paylaşırsan bende engelli öğrencilerime yaptırmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim sisteminizden biraz daha farklı aslında. Öğretmenin rolü farklı. Çocukta herşey. Yakın zamanda paylaşacağım canım. Faydalı olur umarım

      Sil
  18. Bir bilişim öğretmeni olarak aslında bu eğitimin fazlasıyla önemli olduğunu düşünüyorum ülkemizde bu eğitimi uygulayan bazı anaokullari olsa da yapilan araştırmalar yetersiz kalıyor ne yazıkki ama böyle faydalı bilgiler yayinladiginiz emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde bu ismi kullanıp uygulamayan kurumlar da çok malesef. Teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  19. Bu eğitimi çok duydum senden de detaylıca bilgi sahibi oldum emeğine sağlık Sevdicann, çocuklarımız için elimizden geleni yapmaya çalışıp onları aydınlık günlere taşımalıyız.

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.