4 Kasım 2015 Çarşamba

18 New York Gezi Rehberi

New York' da Gezilecek Yerler:

Türkiye' den gelecekler için:
İstanbul' dan 10 saatlik bir uçak yolculuğu sonucunda ulaşabiliyorsunuz. Türkiye ile New York arasında 7 saatlik zaman farkı var. Bu demektir ki Jetlak olmaya hazır olun. Eğer Türk Hava Yollarıyla Yolculuk ettiyseniz çok rahat, konforlu bir yolculuk geçirmişsiniz demektir. New York John F. Kennedy Havaalanı dünyanın en büyük havaalanlarından biri. 7 tane terminali var. Bu terminaller arasında geçişi sağlamak için bir de ücretsiz metrosu var. Havaalanından şehir merkezine metro( $ 2,75), otobüs( $ 2,5), taksi( $52) ile ulaşım mümkün.Havaalanından şehirle ilgili broşürleri ve haritasını almayı unutmayın..

New York gökdelenler şehri, özgürlük şehri, adeta uyumayan şehir, birçok kültürü, dili, ten rengini, insanı bünyesinde barındıran kozmopolit bir şehir.  Çok kalabalık, pahalı bir şehir. O kadar kalabalık olmasına rağmen herşey tıkır tıkır işliyor. Metro çok fazla, otobüs hatları, taksiler şehir trafiğini çok etkilemeyecek şekilde tasarlanmış.

New York'ta gezilecek yerlerin çoğu bir arada Manhattan da, yürüme mesafesinde. Şehir birbiri ardına numaralandırılmış cadde ve sokaklardan oluştuğu için adres bulmak çok kolay. Aşağıdaki haritada gezilecek yerleri pembe kalemle işaretledim. Hepsinin birbirine ne kadar yakın olduğunu görebilirsiniz. Brookyln bridge, Wall Street ve China Town şehir merkezine uzak. Metroyla gidebilirsiniz. New Yorkta araba kiralamak pek akıl işi değil. Tüm gün otopark aramaktan gezmeye zamanınız kalmaz. Bir de New York'a en az 3-4 tam gün ayırmalısınız. Ha bir de dikkat edin başınız yukarıda gökdelenlere hayran hayran bakarken bir yerlere çarpmayın:)) İsterseniz "hop on hop off" turlarına katılabilirsiniz. İki katlı otobüsler istediğiniz durakta inip arkadan gelen otobüse tekrar binip sıradaki yere gidebilirsiniz. Sokaklarda adım başı satıyorlar biletlerini.

Biz önce simiti özlediğimiz için Newyork simit sarayına (5.avenue üzerinde) gittik. Sonrasında gezmeye başladık. 5. cadde, 6.cadde, 7. cadde ve Brodway ( 6.cadde ile 7.cadde arasındaki) en hareketli caddeler. Bu uzun caddeler üzerinde gezerken önemli yerleri görmüş oluyorsunuz.


102 katlı Empire State Build binasına çıkıp 86.kattan  ( 27 $) ya da 102.kata çıkıp (44$) manzarayı seyredebilirsiniz. Ya da Rockefeller Binasına çıkıp oradan da 80.kattan manzarayı seyredebilirsiniz ( 27$). 
Central Park New York' un ortasında. Kocaman bir alan, zamanınız varsa yürüyerek gezebilirsiniz. Ücret karşılığı gezdiren bisikletler ve faytonlar var. Biz bisiklete binmeyi tercih ettik. Pazarlık yapabilirsiniz, ki bayağa düşürüyorlar fiyatı. New York gibi bir şehrin ortasında kocaman bir alana dokunmadan park olarak nasıl bırakmışlar bravo demeden geçemeyeceğim.İçinde konser alanları, hayvanat bahçesi, küçük göller, sinema artislerinin heykelleri olan bölümler var.


Brodway üzerinde dev ekranlar, ışıklı tabelalar, reklam bilboardları bulunan kalabalık hareketli bir meydan olan Times Square ( Times Meydanı) var. Gece daha güzel oluyor burası. Meydanda merdiven var çıkıp oturabiliyorsunuz. Merdivenin arka tarafı yani alt kısmında da Brodway müzikali izlemek isteyenler için uygun bilet satışı var. Yanımda oğlum olduğu için maalesef izleyemedim:( Meydanda dev bir ekranın önünde kalabalık görürseniz siz de katılın. Ekranda geri sayım başlıyor ve kamera bazı yüzleri seçiyor. Seçtiği kısım bilboardda yayınlanıyor. İlginç ve eğlenceliydi. Eşim ve beni kalp içinde aldı biliyor musunuz:)) Özgürlük heykeli kılığına girmiş insanlarla ücret karşılığı fotoğraf çekinebilirsiniz.



Museum Of Modern Art Dünyaca önemli eserlerin bulunduğu büyük bir müze. 5. ve 6.avenue arasında. Sanatla ilgiliyseniz mutlaka gezin derim.

Grand Central Terminali New York'un tarihi yerlerinden biri. Dünyanın da en büyük tren garı. İçinde alışveriş yerleri de var.( 42.cadde ile park avenue arasında)

5.cadde ile 59.streetin köşesinde Apple store var. Camdan oluşan bir dışı var ilginç bir bina.

Liberty Island adasına gidip New Yorkun sembolü Özgürlük Heykelini ( Statue Of Liberty) görebilir. Taç kısmına çıkabilirsiniz( 27$) . Ya da State Island adasına giden ücretsiz feribotlara binip özgürlük heykelinin yanından geçerken fotoğraf çekinebilirsiniz.

Amerika' nın finans merkezi Wall Streeti gezip ünlü boğa heykelinin önünde fotoğraf çektirebilirsiniz. Biraz yürüyerek tarihi Brookyln Köprüsüne çıkıp fotoğraf çekinebilirsiniz. Yaya trafiğine de açık.


Çin mahallesi olan China Townu ziyaret edebilirsiniz. Çince tabelalar, Çinli insanlar, çin restaurantlarından oluşan bir yer.

New York da Türk restaurant çok var. Ama ben değişik tatlar arıyorum diyenler için de tam yeri. Her türlü mutfak bulmak mümkün. Seyyar arabalarda helal yemeklerde satılıyor.

Newyork' ta Alışveriş
Alışverişi unuturmuyum. Brodway üzerinde bir çok markanın mağazası mevcut. 8.avenue ile 57.street kesiştiği yerde Tj max var gayet uygun. Yine meşhur Macys binası var Brodway üzerinde 37.street de çok büyük bir alış veriş merkezi. Bana çok uygun gelmedi ama.
Ayrıca Century 21 mağazası var 6 katlı, Cortland street üzerinde.
Şehre 1 saat uzaklıkta 2 tane premium outlet var. Biz Woodbury Premium outlete gittik. Herkes elinde valizlerle dolaşıyor. Aldığını koyuyor içine. Geniş bir alana kurulmuş küçük yapılardan oluşuyor. Danışma binasına gidip 10$ karşılığında coupon book satın alıyorsunuz ve alışveriş esnasında kasada bu kuponları kullanıyorsunuz.
Woodbury




18 yorum:

  1. gez niyorku gör sentrıl parkı yaaaa o yeter yaaa :)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel anlatmışsın umarım gidip görme şansım da olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gitme şansı bulursun canım güzel yerler

      Sil
  3. AY inşallah birgün bize de oraları görmek nasip olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah birgun sizde gider yakından görürsünüz sevgiler

      Sil
  4. Park muhteşem görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kocaman gökdelenler arasında bir park harika.

      Sil
  5. Şehir fotoğraflarında ne kadar çok reklam var yer gök reklam. Aslında bizim şehir merkezlerinde de durum böyle galiba. Fakat New York yazınız ile bunu çok net bir şekilde görmüş oldum.. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle times meydanı öyle. Çok renkli. Gece daha bir güzel oluyor

      Sil
  6. Büyük şehir görüntüsü beni ürpertti biraz... Sanırım ben köy insanı olmalıymışım..::) Parkı görünce rahatladım... Ama tabi her köşesini gezin fırsat varken... farklı yerler görmeyi ben de severim... tadını çıkarın... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar köy gibi sakin yerleri sevsek de böyle modern şehirleri de görmek lazım

      Sil
  7. merhabaa bende geldim bloğunuza :)

    YanıtlaSil
  8. kendimi sizi kıskanırken yakaladım eğer birgün yolunuz seattle a duserce benım ıcın bı yazı yazar mısınız...lütfeeennnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay. Canım inşallah senin yolun düşer de sen anlatırsın. Sevgiler

      Sil
  9. Dünyayı gezme imkanım olsa Amerika'dan başlardım herhalde. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Central park en görmek istediklerimden :)
    İnşallah bir gün diyorum bende...

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.