9 Temmuz 2015 Perşembe

17 Güllaç Nasıl Yapılır Güllaç Tarifi


Ramazan denince akla ilk gelen tatlı güllaçtır.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve  ismi “güllaç” oldu.
Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir.

Akrabalar arasında da benim güllacım çok beğenilir. Yoğun istek üzerine Güllaçı yaptık..

Güllaç malzemeleri:
  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 5 bardak süt (1 litre)
  • Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
Güllaç Yapılışı:

Öncelikle şekeri ve sütü tencereye koyalım.Şeker eriyinceye kadar sütü ısıtalım.Gül suyunu ilave edelim.Süt ılık olmalı.

Ben dikdörtgen büyük borcamda yapıyorum. Borcamın altına bir kepçe süt dökelim. İlk güllaç yaprağını ortadan kırıp parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim. Hindistan cevizi serpelim.Bir kepçe daha süt koyalım.İkinci yaprağı da parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim.Tekrar hindistan cevizi serpelim. Üçüncü katıda yerleştirdikten sonra araya cevizi koyalım. Aynı işlemleri yapraklar bitene kadar uygulayalım. En üste sütün geri kalanını hepsini dökelim.Çekmeye bırakalım.Sütünü çektikten sonra üzerini ceviz,nar,antep fıstığı,vişne,kiraz hangisini isterseniz  süsleyebilirsiniz..

Güllaç Yapmanın Püf Noktaları:
  • Güllaç Yapraklarının parlak tarafı üste gelecek
  • Her yaprak için bir bardak süt konulacak
  • Her yapraktan sonra hindistan cevizi serpilecek
  • Araya bol ceviz konulacak.( Ceviz çekilmeyecek, kırılacak.)
 

17 yorum:

  1. Annemin ramazan tatlısıdır güllaç çok severiz ailecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ailede öyle sanırım:) Ramazan dışında neden yapmayız anlamam:)

      Sil
  2. Ramazanın gülü güllaç. Aslında pideler için deniyordu sanırım Ramazanın gülü diye...:) Güllaç bir adım geçer pideleri..:) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazan olunca pide ve güllaç vazgeçilmez..Ramazan bitince unutuyoruz..

      Sil
  3. Hmm olsa da yesek :) eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım..Hemen paketleyip gönderem:)

      Sil
  4. En sevdiğim tatlılardan....eline sağlık şahane olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.

      Sil
  5. Güllaç adı bile bayıltıyor beni . Çok çok severim de bu ramazan da yemek daha nasip olamadı .
    Şahane güzel gözüküyor . Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de iyi bir güllaç yapıcısıyım. Ben olayı abartıp üzerine kremşanti de yapıyorum yakışıyor:)

    YanıtlaSil
  7. Benim cok sevdigim bir tatli degildir ama hafifliginden oturu ramazan ayi icin cok ideal oldugunu dusunuyorum. Misafirler icinde evde hazirlamak super, ellerine saglik Sevdican :)

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten çok hafif bir tatlı... Yapımı ise 5-10 dakika...Herkese tavsiye ederim...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Çok severim nefis olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazan tatlılarından en sevilenidir güllaç tatlısı. Sizin tatlınız da harika görünüyor:)) Ellerinize sağlık. Ayrıca bayramınızı kutlar sevdiklerinizle nice bayramlar dilerim. Sevgiler...

      Sil
  10. Çok güzel görünüyor elinize sağlık...

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.