24 Mart 2015 Salı

18 Halep Kuru Dolma Nasıl Yapılır

Karadeniz nemli olduğu için sebzeleri kurutmak zordur. Evlenince öğrendim halepi yani kuru dolmasını. Çok da beğendim.Artık kendim yazdan kurutuyorum, kışında afiyetle yapıp yiyoruz.
Bilenler bilir tadını zaten:)

( Halep) Kuru Patlıcan Biber Dolması Malzemeleri:


  • 15-20  Adet Kuru Patlıcan ve Kuru Biber
  • 2 Adet Kuru Soğan
  • 1,5 Su Bardağı Pirinç
  • 200 gram Kıyma( olmasa da olur)
  • 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Nane
  • Bir Tutam Limon Tuzu
  • Kemikli Et

 Halep) Kuru Patlıcan Biber Dolması Yapılışı:


İlk olarak  yapacağımız kurutulmuş patlıcanları 30 dakika kadar kısık ateşte haşlıyoruz.
Kuru dolmanın içini hazırlamak için kuru soğanları yemeklik küp küp  doğruyoruz.
Doğradığımız soğanlara kıymamızı ve  ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri ekliyoruz.
Ardından 1 yemek kaşığı domates ve biber salçasını ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Sonra nar ekşisi, sıvı yağ ve baharatları da ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Halep (Kuru Patlıcan ve Biber Dolması)nın doldurulmasına geçelim. Şimdi önemli olan patlıcanların içini tamamen doldurmamak. Haşladığımız kurutulmuş patlıcanların ve biberlerin yarısını dolduracak şekilde iç harcımız ile dolduruyoruz.

Halep (Kuru Patlıcan ve Biber Dolması) pişmeye hazır hale geldi. Derin bir tencerenin dibine kemikli etlerimizi koyuyoruz. doldurduğumuz kuru patlıcanların ağız kısımları ortaya denk gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Halep (Kuru Patlıcan ve Biber Dolması)pişerken iç harcı taşmasın diye üzerine düz bir tabak yerleştiriyoruz. Kalan 1 yemek kaşığı domates salçası,limon tuzu ve bir tutam tuz ile sulu bir karışım yapıyoruz.Dolmaların üzerini geçecek şekilde üzerlerine gezdiriyoruz.İlk olarak harlı ateşte kaynatıyoruz.Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak pişirmeye devam ediyoruz.Eğer koyduğunuz su yeterli gelmez ve dolmalar pişmezse üzerine kaynar su ilave edebilirsiniz.(soğuk su eklemeyin patlıcanların sertleşmesine neden olabilirsiniz).
Halep (Kuru Patlıcan ve Biber Dolması) Yenmeye hazır..
           AFİYET OLSUNJ


18 yorum:

  1. Ayy süper görünüyor ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
  2. Kuru dolma... En sevdiğim.. Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım:) Ben de çok seviyorum.

      Sil
  3. Nefis gorunuyorlar, bende cok cok severim :) Ayrica sen kendin kurutuyormussun ne kadar guzel, ellerine emegine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdan kurutuyorum kışın yiyoruz canım..

      Sil
  4. bayılırım ellerine saglık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman bayılma:) Teşekkürler canım:)

      Sil
  5. offff bu ağır yemeği anneme yaptırayım du oleey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen kolay yolu seç bakalım..

      Sil
  6. Bayılırım bu tada nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. Bayıldım off kocaman bir tabak doya doya yemeli...Ellerine sağlık afiyetler olsun size...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım:) Olsa da yesek değil mi..

      Sil
  8. en sevdiklerimden :) afiyet olsun canım

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.