Merhaba sevgili canlar:) Yanlış görmüyorsunuz, evde pastırma da yapabiliriz.
Daha ucuza daha güvenli ve daha lezzetli. Bitecek diye düşünmeden bol bol yiyebilirsiniz.
Malum genelde marketlerden gram işi alıyoruz..:))
Uzun sürede oluyor pastırma bekleme süresi fazla, biraz sabırlı olmak gerekiyor ama olunca da değiyor beklediğinize:) Şimdi yapılışına geçelim.
Pastırma Malzemeleri:
- 3 kg kalın büyük parçalar halinde sırt eti
- Yarım kg kaya tuzu
- İki avuç sarımsak
- Çemen otu tozu
- Kırmızı toz biber ve pul biber
- Karabiber
- Kimyon
- 2 kaşık un
- Bir çay kaşığı
- 5-6 diş sarımsak
- Eti derin bir kaba yerleştirin altına aralarına ve en üstüne kaya tuzunu koyuyoruz. 10 gün serin bir yerde bekletiyoruz.
- Eti tuzdan çıkartın ve suya koyun. 24 saat boyunca suyunu sık sık değiştirin. Bu işlemi tuzunu almak için yapıyoruz.
- Sudan çıkartıp beze sarın, üzerine ağırlık koyun. Islandıkça bezi değiştireceğiz.Bez kupkuru olana kadar bu işleme devam edin. Et kupkuru oluyor.
- Sarımsakları ezip, etin her yerine sürüyoruz.10 günde bu şekilde bekletiyoruz.
- Sarımsağını sıyırıyoruz. Şimdi çemeni yapalım:
- Çemen malzemelerini bir kapta karıştıralım. İçine biraz su koyarak sürülebilecek kıvama getirelim. Etin yüzeyine çemen sürüyoruz.10 gün de bu şekilde bekletiyoruz.
- Etleri delip ip geçirip asıyoruz. Çemenli halde serin bir yerde kurutmaya bırakıyoruz. Arada bir elimizi suya batırıp dışını düzeltebiliriz. Pürüzsüz olması için. 10 günde bu şekilde bekliyor.
- Pastırmamız hazır. Dolaba kaldıralım. Afiyetle yiyelim :)
Etlerimiz |
Sarımasağa bulanmış hali |
Çemen malzemeleri |
Çemen hazır |
Çemene bulanmış hali |
Çok ilginç bir tarif teşekkürler pastırma fanıyımdır ben :D
YanıtlaSilTam sana göre o zaman bu tarif:)
SilBenim gibi pastırmaya bayılanlar için harika bir paylaşım olmuş ama biraz meşakatli gibi.. havalarda serinken aslında tam denemelik.. Paylaşım için teşekkürler :)
YanıtlaSilŞimdi tam zamanı aslında ama dediğin gibi biraz meşakkatli. Sabır gerekiyor..
SilEllerine sağlık canım :) Evde pastırma yapmayı hiç denemedim, sayende deneyeceğim ;)
YanıtlaSilDenemelisin çok güzel oluyor:)
Silevet evde yapılan herşey daha doğal bilgileriniz için teşekkürler birgün bende istifa eder ev hanımlığına terfi edersem deneyeceğim şeylerin başında evde pastırma yapmak gelecek...
YanıtlaSilEv hanımlığına terfi edince denersiniz. Ya da şimdi annenizden yardım isteyebilirsiniz. Çalışınca zorlanıyor insan bişeyler yaparken.
Silben pek sevmem pastırmayı ama tarif ve paylaşım için teşekkürler sevenler için çok güzel bir tarif olmuş ♥ ellerine sağlık
YanıtlaSilPastırmayı ben de paçanga böreğinde çok seviyorum. Yoksa çok aradığım bir tat değil. Ama çok lezzetli oldu..
Siloooo ! ilk defa ev yapımı pastırmayla karşılaştım, eline sağlık <3
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilSuper bir tarif, imkan bulsam da bende denesem :) Evde yapilan urunlere bayilirim hele de boylesine :) Ellerine emegine saglik harikasin...
YanıtlaSilHemen hemen herşeyi yapmaya çalışıyorum evde dışarıda katkı malzemesi çok malum..
SilEvde pastırma tarifini ilk kez duyuyorum bir köşeye not aldım ama becerebilirmiyim bilmiyorum ellerine kollarına sağlık çok sevgiler .
YanıtlaSilhemen yazıyorum listeyi eksikliğini hissetmem ama,oluncada hayır demem eline sağlık anlatım içinde teşekkürler
YanıtlaSilbende deyeyim diyorum ama zor gibi görünüyor. umarım yapabilirim :)
YanıtlaSilFarklı bir tarif olmuş.. evde pastırma yapımı hiç duymamıştım... bana göre zor.. alıp yemeyi tercih edeceğim... sevgiler...
YanıtlaSilEvde pastırma yapmak. .. Çok ilginç gerçekten daha az etle denemeye değer :) mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgiler
Şafak
çok ilginç, denemek isterim doğrusu :)
YanıtlaSilDenenesi bir paylasim olmus hemde pastirma sever olarak bloguma ziyaretine ve guzel yorumunada cok tesekkur ederim takipteyim cok sevdim blogunu canim sevgiler
YanıtlaSil