3 Şubat 2015 Salı

21 Ev Yapımı Pastırma Nasıl Yapılır

Merhaba sevgili canlar:) Yanlış görmüyorsunuz, evde pastırma da yapabiliriz. 
Daha ucuza daha güvenli ve daha lezzetli. Bitecek diye düşünmeden bol bol yiyebilirsiniz. 
Malum genelde marketlerden gram işi alıyoruz..:))
Uzun sürede oluyor pastırma bekleme süresi fazla, biraz sabırlı olmak gerekiyor ama olunca da değiyor beklediğinize:) Şimdi yapılışına geçelim.

Pastırma Malzemeleri:
  • 3 kg kalın büyük parçalar halinde sırt eti
  • Yarım kg kaya tuzu
  • İki avuç sarımsak
Çemen Malzemeleri:
  • Çemen otu tozu
  • Kırmızı toz biber ve pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 2 kaşık un
  • Bir çay kaşığı
  • 5-6 diş sarımsak
Pastırma Yapılışı:
  • Eti derin bir kaba yerleştirin altına aralarına ve en üstüne kaya tuzunu koyuyoruz. 10 gün serin bir yerde bekletiyoruz.
  • Eti tuzdan çıkartın ve suya koyun. 24 saat boyunca suyunu sık sık değiştirin. Bu işlemi tuzunu almak için yapıyoruz. 
  • Sudan çıkartıp beze sarın, üzerine ağırlık koyun. Islandıkça bezi değiştireceğiz.Bez kupkuru olana kadar bu işleme devam edin. Et kupkuru oluyor.
  • Sarımsakları ezip, etin her yerine sürüyoruz.10 günde bu şekilde bekletiyoruz.
  • Sarımsağını sıyırıyoruz. Şimdi çemeni yapalım:
  • Çemen malzemelerini bir kapta karıştıralım. İçine biraz su koyarak sürülebilecek kıvama getirelim. Etin yüzeyine çemen sürüyoruz.10 gün de bu şekilde bekletiyoruz.
  • Etleri delip ip geçirip asıyoruz. Çemenli halde serin bir yerde kurutmaya bırakıyoruz. Arada bir elimizi suya batırıp dışını düzeltebiliriz. Pürüzsüz olması için. 10 günde bu şekilde bekliyor.
  • Pastırmamız hazır. Dolaba kaldıralım. Afiyetle yiyelim :)
Etlerimiz

Sarımasağa bulanmış hali

Çemen malzemeleri

Çemen hazır

Çemene bulanmış hali



21 yorum:

  1. Çok ilginç bir tarif teşekkürler pastırma fanıyımdır ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam sana göre o zaman bu tarif:)

      Sil
  2. Benim gibi pastırmaya bayılanlar için harika bir paylaşım olmuş ama biraz meşakatli gibi.. havalarda serinken aslında tam denemelik.. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi tam zamanı aslında ama dediğin gibi biraz meşakkatli. Sabır gerekiyor..

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım :) Evde pastırma yapmayı hiç denemedim, sayende deneyeceğim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemelisin çok güzel oluyor:)

      Sil
  4. evet evde yapılan herşey daha doğal bilgileriniz için teşekkürler birgün bende istifa eder ev hanımlığına terfi edersem deneyeceğim şeylerin başında evde pastırma yapmak gelecek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev hanımlığına terfi edince denersiniz. Ya da şimdi annenizden yardım isteyebilirsiniz. Çalışınca zorlanıyor insan bişeyler yaparken.

      Sil
  5. ben pek sevmem pastırmayı ama tarif ve paylaşım için teşekkürler sevenler için çok güzel bir tarif olmuş ♥ ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pastırmayı ben de paçanga böreğinde çok seviyorum. Yoksa çok aradığım bir tat değil. Ama çok lezzetli oldu..

      Sil
  6. oooo ! ilk defa ev yapımı pastırmayla karşılaştım, eline sağlık <3

    YanıtlaSil
  7. Super bir tarif, imkan bulsam da bende denesem :) Evde yapilan urunlere bayilirim hele de boylesine :) Ellerine emegine saglik harikasin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen hemen herşeyi yapmaya çalışıyorum evde dışarıda katkı malzemesi çok malum..

      Sil
  8. Evde pastırma tarifini ilk kez duyuyorum bir köşeye not aldım ama becerebilirmiyim bilmiyorum ellerine kollarına sağlık çok sevgiler .

    YanıtlaSil
  9. hemen yazıyorum listeyi eksikliğini hissetmem ama,oluncada hayır demem eline sağlık anlatım içinde teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. bende deyeyim diyorum ama zor gibi görünüyor. umarım yapabilirim :)

    YanıtlaSil
  11. Farklı bir tarif olmuş.. evde pastırma yapımı hiç duymamıştım... bana göre zor.. alıp yemeyi tercih edeceğim... sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Evde pastırma yapmak. .. Çok ilginç gerçekten daha az etle denemeye değer :) mutlaka deneyeceğim.
    Sevgiler
    Şafak

    YanıtlaSil
  13. çok ilginç, denemek isterim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  14. Denenesi bir paylasim olmus hemde pastirma sever olarak bloguma ziyaretine ve guzel yorumunada cok tesekkur ederim takipteyim cok sevdim blogunu canim sevgiler

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.