25 Ocak 2015 Pazar

12 Onlar da Çocuk


Çok üzüldüğüm, içimi sıkan, vicdanımı rahat bırakmayan bir konu var. Sizler de aynı şeyleri düşünüyorsunuzdur. Yolumun üstünde rastlıyorum o masumlara. Anneleri almış kucaklarına üstleri, saçları pislik içinde.. Kimisi 3 ,5, 7 aylık, kimisi yaşında, kimisi okul çağında. Annesi sokakta emziriyor, yerdeki ince bir şiltenin üzerinde masumca uyuyor. Kışın soğuğuna, insanların gürültüsüne rağmen, diğer insanların ayak sesleri seviyesinde.

Ailecek çıkmışlar belli ki dilenmeye.. Kim suçlu.. Ne yapmalı.. Ya da ne yapmamalı bilemiyorum.. Yardım etmek istiyorum ama onları bu yola teşvik etmekten korkuyorum. Anne ya da baba çalışabilir diyor bir tarafım.

Aklıma evladım geliyor. Pamuklara sarmaladığım, üşümesin diye evi sıcacık yaptığım, birbirinden güzel kıyafetler oyuncaklar aldığım, mutlu olması için uğraştığım evladım..

Bu çocukları dilenirken bu halde görmek istemiyorum. Oyun oynamalılar dilenmek yerine, masum yüzleri ışık saçmalı, okumalılar, mutlu olmalılar..
Bu çocuklara çok üzülüyorum ben :(( Ne olur bir şeyler yazın.. Sizler ne düşünüyorsunuz.

12 yorum:

  1. Benien çk üzen de Çocuk sahibiolmak için yanıp tutuşan onca anne karşısında elindeki güzelliğin kıymetini bilmeyen anne diyemeyeceğim canlılar. Bir eğitimci olarak her yıl değişik insanları tanıma fırsatı buluyorum. Bazı kadınların anne olmaması kanısındayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Annelik sabır işi, emek işi.

      Sil
    2. Dilenen- dilendirilen çocuklar gerçekten içimizi yakıyor. Ailelerinin görevi onlara bakmak korumak kollamak. Yoksulluk değil bunun altındaki neden. Vicdani bir olay bu. Anne baba olmak, çocuğa istediğini yapmak veya yaptırmak hakkını vermiyor kesinlikle. O çocuklar da bu yaşantıyı hak etmiyor. Derdini anlatamayan, savunmasız zavallı yavrucukların asla suistimal edilmemeleri gerekiyor.
      Dediğiniz gibi insanlar bu çocukları dilendirilirken görünce ne yapacağını şaşırıyor. Ahhh! Keşke o paraların o çocukların karnını doyuracağını bilsek; üstünü giydireceğini bilsek; okutacağını bilsek de versek.
      Ama o çocukların 1 kuruş menfaati yok o paralardan :(
      Maalesef bu sosyal yarayı iyileştirmek için bir şey de yapamıyoruz. Nerdeyse sektörleşmiş bu işi çözmekte, iyi niyetli düşünen insanların pek fazla payı yok.
      O çocukları görünce kendi çocuklarımı düşünüyorum ve ben asla yapmazdım diyorum.
      Çok uzattım ama şunu da demeden geçemicem. Daha bu akşam arabayla eve dönüş yaparken, her zamanki gibi ışıklarda su, mendil satan çocukar gördüm. 8-9 yaşlarında bir kız çocuğu vardı köşede. Aklımdan neler neler geçti. Koşuşurken araba çarpsa, Kötü niyetli biri kandırıp kaçırsa. Bir şişe su satsın diye insan çocuğunu vızır vızır akan trafiğin ortasına hem de akşamın bir vakti atar mı? Etrafta onu korumak için gözetleyen biri de yoktu.
      Bu kötü sektöre destek olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir manzarayla karşılaştığımda bu utanç benimmiş gibi başımı öne eğip gidiyorum. :(
      Sevgilerimle....

      Sil
    3. Çok haklısınız bayanlar. Savunmasız yavrucaklar ne sıkıntılar çekiyor.Yardımcı olacağız derken kötülük mü ediyoruz.Birileri bişey yapmalı.:(

      Sil
  2. evlat sahibi değiim,ancak yavrular beni çok etkiliyor.hangi canlının yavrusu olursa olsun,korunup kollanmalı,yolu açılmalı.
    bazı kadınlar ve bazı babalar ebeveyn olmamalı.
    evlat sahibi olan yalnızca anneler değil,lütfen hazıra konup sırf anneye yük bindirmeyelimmm
    lütfen!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah Havva hanım haklısınız. Anne ya da baba her ikisi de çocuklarına böyle davranmamalı.Her halukarda iş bulup çalışılabillir. Ev geçindirilebilir.

      Sil
  3. ay evet yaaa. bazen de kızlar ezbere bağırıyor. dileniyorlar.

    YanıtlaSil
  4. Dilenmek için devamlı kucağında uyutulan çocuklarla ilgili bir yazı okumuştum takriben 5-6 ay önce çok ama çok üzülmüştüm. Kısaca anlatayım. Olay İstanbul da geçiyor, devamlı aynı güzergahı kullanıp işe gidip gelen bir hanımın dikkatini çekiyor ve kişiyi bir süre takibe alıyor kişi dediğimde kucağında çocuğuyla dilenen bir hanım buraya kadar her zaman görüp de üzülüp yardım olsun diye verdiğimiz birkaç kuruş la yürüyüp gitmekti aklımızca anne ve çocuğa yardım etmekti ama o yazıyı okuduktan sonra anne ve çocuğa iyilik değil kötülük yapıyormuşuz diye düşünmeye başladım. Konun özü şu kucağında devamlı uyku halindeki çocuğu hiç uyanık göremeyince anneye soruyor yardım eden hanım neden bu çocuk hep uyuyor diye anne her defa cevap vermemekde direniyor o hanımda hep ısrarla soruyor tesadüfen tartışmaya şait oalan bir bey o çocukların devamlı uyku haplarıyla uyutulduklarını hatta bazı küçüklerin bedenlerinin buna dayanamayıp öldüklerini söylüyor. Ne kadar doğru bilemiyorum ama onlara bakış açım değişti bizler yardım etmesek o çocuklar da dişarıda uyutulmazlar diye düşünmeye başladım. Bunu derken de anne ve çocukğu suçlamıyorum onları oraya zorlayan üçüncü bir kişinin olduğunu düşünüyorum. Anlatımım biraz karışık olabilir kusura bakmayın yazarken bile o küçük bedenlerin çektiği acı gözümün önüne geldi. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ben de duymuştum. Yazık bebelere nasıl anne bunlar.Biz kılıkırk yarıyoruz çocuğumuz için. Ne yedirsek faydalı olur diye.:((

      Sil
  5. Merhaba daha önce bu konuyla ilgili ben bir yazı paylaşmıştım.Bende çok rastlarım o tür insanlara ve çok üzülürüm asla ki asla dilenenlere gözümle gördüğüm bir rahatsızlığı yoksa para filan vermem ama içten içten o çocukların yaşadıkları ortamı sorgularım bilinçli bir toplum iken bilinçsiz insanlara yada onları bu hale getiren sebeplere inmek lazım.Bir defasında böyle kadının kucağında bir çocuk uyuyordu ve sordum günlerce o kadını takip ettikten sonra ne veriyorsunuz da uyutuyorsunuz? O suçluluğu gördüm gözlerinde çoğu çocuk başka ülkelerden bu çetelerin eline düşüyor ne yazık ki.
    http://sosyalannem.blogspot.com.tr/2014/03/dilencilerin-kucagindaki-bebekler-neden.html Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes bu konuda bilinçlenmeli ne iyi yapmışsın sen de. Dün yine gördüm soğukta ayağında çorap yok terlikle geziyor:( Bu çetelere dur denmeli..

      Sil
  6. bu çocukların büyüyeceğini düşünüyorum, büyüdüğünde nasıl bir gelecek bekliyor onları?
    Neden ben demeyecekler mi?
    İmkansızlıklara üzülmeyecekler mi?
    Belki toplumdan nefret edecekler, belki zarar verecekler?
    Çocuklar kadar, sırtında kağıt toplama için arabası ile dolaşan delikanlıları da görüyorum onları da düşünüyorum. acaba hayalleri ne? Askere gidecek, belki de evlenmek isteyecek. Bir yanda da başka gençler görüyorum, özel üniversite kazandığında babasının son model bir araba aldığı, memnuniyetsiz, yüzü solaryumdan yada uludağda kar tatilinden kararmış genci görüyorum. her ikisi de kara benim gözümde.

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.