13 Nisan 2016 Çarşamba

44 Grand Canyon Gezi Rehberi

Grand Canyon Wiev
Grand Canyon Wiev
Merhaba Utah' ta yaşıyorum biliyorsunuz. Daha önce Las Vegas yazımı yazmıştım. Las Vegas' a gitmişken Grand Canyona gitmesek olmazdı. Grand Canyon adı üstünde büyüğün ötesinde devasa bir canyon. Dergilere Amerikan filmlerine konu olan harikulade bir yer. Amerika' nın Arizona eyaleti sınırları içinde bulunuyor.. Dünya' nın doğal yedi harikasından biri, 1979 yılında Unesco Dünya Miras listesine alınan Grand Canyon National Park her yıl yaklaşık 5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Mojava Point Wiev
Benzersiz jeolojik renk ve erozyon formlarına sahip  Grand Canyon, 466 km nehir boyunda (277 river miles), en fazla 29 km (18 miles) genişliğinde ve 1.6 km (1 mile) derinliğindedir. Kanyonun altındaki iç geçitlerin içindeki kayaların en eskisi 1.84 milyar yıl öncesine dayanmaktadır. Parkta 1500’den fazla bitki, 355 kuş, 89 memeli, 47 sürüngen ve 9 amfibi türü bulunmaktadır. Ayrıca 17 balık türü Colorado Nehri ve kollarında yaşamaktadır. Colorado Nehri Grand Canyon’u ikiye ayıran bir bariyer oluşturur. Kanyon boyunca ortalama mesafe sadece 16 km (10 miles) olsa da South Rim ve North Rim köyleri arasındaki mesafe 346 km (215 miles) ve araba ile 5 saat sürmektedir. Gördüğünüz gibi acayip büyük bir yer. Hepsini gezeceğim derseniz zaman ayırmanız gerekiyor. 

 1898 yılında bir köylü Flagstaff kasabasından Grand Canyona at üzerine 12 saatte gelip buradan bakır çıkarıp geri götürüyormuş. Bu işten para kazanamayınca otel açmış. Gelen konukları getirip grand canyonu gezdiriyormuş. saatlerce yol geliyorlarmış düşünebiliyor musunuz.
Grand Canyon Wiev
Biz Grand Canyona 1 saatlıik uzaklıktaki Flagstaff ta kaldık. Ama zamanınız varsa önceden Grand Canyonun içindeki otellerden ayarlayabilirsiniz. O dağanın içinde kalmak daha iyi olacaktır. Biz bir gece kalacağımız için ve sonra Flagstaff üzerinden Utah' a döneceğimiz için burayı tercih ettik.
Grand Canyon Map
Canyonun South Rim, West Rim ve North Rim, East Rim olmak üzere dört kapısı var.
North Rim 15 Mayıs Ve 15 Ekim tarihleri arasında açıktır. Kar ve ulaşım zorlukları nedeniyle kapalı olmaktadır.

West Rim genelde açıktır. Las Vegastan 2,5 saatlik bir mesafededir. Günü birlik otobüs ve helikopter turları bulunmakta. Yalnız South rim turuna göre biraz pahalı. Evet yakın olmasına rağmen daha pahalı. Burada meşhur Skywalk , dev uçurumun üzerinde tabanı camdam oluşan bir balkon bulunmaktadır. Biz burayı zamanımız olmadığı için göremedik. Resme tıklayarak bağlantıya gidip daha ayrıntılı görebilirsiniz..


skywalk
Skywalk
South Rim yıl boyunca açık olan , genelde en çok tercih edilen kısmıdır. Las Vegastan kendi arabamızla 4,5 saatte geldik. Yollar açıktı ve hiç bir sıkıntı yaşamadık. Girişte araba başına 30 dolar gibi bir ücret ödüyorsunuz. Size kanyonun haritasını veriyorlar. Biz natıonal Park Pass aldık 80 dolara . Burada yaşadığımız için , Amerika' nın gezilip görülecek çok parkı olduğu için bu daha mantıklı geldi.

İlk olarak Grand Canyon Visiter Center' a gidip gerekli bilgileri öğrenip, tanıtım filmlerini izlemelisiniz. Rehberli turlar, kamp yerleri, bisiklet kiralama gibi konular hakkında bilgi verebilecek görevliler bulunmakta. Üç ayrı ücretsiz shuttle Hermits Rest Route, Kaibab Trail Route ve Village Route var. Biz arabamızı otoparka bıraktık ve bu servislere bindik. Servisler duraklarda duruyor. Dilediğiniz durakta inip yürüyüş yapabilir, resim çekebilir, canyonun içine doğru gidebilirsiniz. Sonra tekrar servise binip diğer duraklara doğru ilerleyebilirsiniz.


Grand Canyon Visiter Center
Grand Canyon Village: South Rim için ulaşım ve aktivitelerin merkezidir. Historic Distric (binalar 1900 yıllarından kalma), banka, oteller, postane, market, tren vs.  turist bilgi merkezi bu bölgededir . Biz buraya kadar arabamızla gittik. D otoparkına park edip Hermist rest tarafına servisle geçtik.. Sırasıyla Maricopa point, Powell Point, Hopi Point, Mojave Point, The Abbys, Monument Creek Vista, Pima Point ve Hermist Rest Var . Bu aradaki duraklarda harika manzaralar sizleri bekliyor. En son Hermist rest te tuvalet, yiyecek, hediyelik eşya bulabileceğiniz bir bina var.



Hermist Rest Hediyelik eşya, yiyecek

Yaki ve Yavapai Noktalarına  sadece shuttle servisleri ile gidilebiliyor, manzara çok güzel. Yaki Point gün batımı için tercih edilen bir nokta. 

Desert Wiev Noktasına geçmek için servis yok. Buraya Kendi arabamızla geçtik biz. Aradaki Grandwiev Point, Moran Point, Lipant Point, Navajo Point duraklarında durup kanyonun farklı noktalarından izleyip, Desert Wiev Watch towera gdebilirsiniz. Bu mesafe gerçekten çok uzun. Visiter Center ile Desert Wiev arası 22 mile . Bu noktada da wc, yiyecek , gas station bulabilirsiniz.

Desert Wiev Watch Tower
Gün boyu yürümek çok yorucu oluyor ama gerçekten değiyor. Devasa kanyonun içinde kendinizi küçücük hissediyorsunuz. Çok da kalabalık gerçekten.. 
 Aslında kanyonun gezemediğimiz o kadar güzel yerleri var ki:( Çocukla olunca ve zamanın olmayınca olmuyor. Sizler aşağıdaki güzellikleri de yakından görmeye çalışın..


http://www.terragalleria.com/parks/np-image.grca5865.html


http://ukka.co/pics/grand-canyon-national-park-arizona-usa/

Biz Utah' a geri dönerken Flagstaff ile Fredonia arasında bulunan Novajo Bridge de durduk ve Colarado nehri harika görünüyordu. Oradaki görevliden o mevkinin 4 eyaletin kesişim noktası olduğunu öğrendik. 1800 lü yıllarda 20 çocuklu bir mormon aile nehrin üzerinde taşımacılık yapıyormuş. Yine yolumuzun üstünde değişik uğrak yerleri vardı aşağıda resimleri. 7000 feet yüksekliğe kadar çıktığımız oldu:)



Amerika Parklar Resmi Sitesi
Grand Canyon Konaklama İçin
Las Vegas Gezi Rehberi için
Amerika Alış Veriş Rehberi için
Chicago Gezi Rehberi için
New York Gezi Rehberi için
 

44 yorum:

  1. Muhteşemmiş Sevdican, çok güzel anlatmışsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir yer gerçekten. Teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  2. Büyük Kanyon'u filmlerden görüp, merak edip, hep gitmek istemişimdir. Harika bir yazı olmuş Sevdican. İnşallah birgün bize de görmek nasip olur.

    YanıtlaSil
  3. görmeyi en sevdiğim yerlerden biri ama fırsat bulamam sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat oluşturmak biraz da bizim elimizde. İnşallah olur;)

      Sil
  4. muhteşem bir yer. jeolog olduğum içindir ki benim açımdan ayrı da bir öneme ve güzelliğie sahip. çok işledik konusunu ama hiç gidip görmek nasip olmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA senin kesin gitmen lazım oralara. Ayrı bir gözle bakarsın her yerine.

      Sil
  5. Harika bir yer... Bu ara zaten biraz işten uzaklaşıp uzaklara gidesim varken, fotoğrafları görüp yazıyı da okuyunca işim gitti :))

    YanıtlaSil
  6. cok guzel bir gezi olmus, bilgiler super :) o dogayi gormek muhtesemdir eminim. yalniz skywalk u dusunmek bile karnimda agriya sebep oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Skywalk tarzı cam balkon Chicago da vardı. Çok ürkütücü gerçekten.

      Sil
  7. Şelaleden sonraki foto muhteşeem. Amerika'ya gitmek rüya gibi sanki. Belki kızlarım büyür oralara gider de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah kizlariniz gider siz de gidersiniz. Teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  8. Bayıldım her zamanki gibi... Özellikle nehir kenarları daha da şahane...
    Senin sayende ucundan azıcık da olsa gezmiş olduk. Ellerine ayaklarına ve parmaklarına sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de oraları sevdim ama çocukla inemedik malesef

      Sil
  9. Gitmeden yolculuk yapmakta güzel oldu.. Okuyarak hayal etmekte ayrı zevk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de görseniz yakından harika. Soluğu kesiliyor insanın

      Sil
  10. En çok görmeyi istediğim yerlerden biri.

    YanıtlaSil
  11. görmeyi çok istediğim yerlerden biri detaylar için teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Resimler harika, anlatım süper...Umarım bana da kısmet olur görmek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim umarım kısmet olur gidersiniz

      Sil
  13. Is arkadasim da gitmis de birsürü resim göstermisti bana, bayilmistim. Kesinlikle burasi da olacak Amerika turu yaptigimda. Yazini yine keyifle okudum,sagol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir plan yapmalısın. Zamanı iyi degerlendirmelisin. Amerika da yolda çok zaman gidiyor malesef. Çok güzel bir yer mutlak plana dahil et

      Sil
  14. Süper bir yermiş. Sayende bizde görmüş gibi olduk. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. kanyona yürüyerek sekiz saatte inmiştim, colorado nehrine yani :)

    YanıtlaSil
  16. Ne güzel bir yer iyi ki gitmissin. Okuma listemde senin bir sürü yazini kaydrtmisim. Bu aralar yorumlara zor yetisiyorum ama elimdrn geldigi kadar cok bloga ugramaya calisiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir yerdi. Ben de öyle çok yazı birikti okunması gereken

      Sil
  17. Resimlere bakarken büyülendim.. Renkler, uçsuz bucaksız görüntü.. MUhteşem.

    YanıtlaSil
  18. Canyonlar bana çok gizemli geliyor. İndiana jones filmlerinde hazineler arıyor ya canyonlarda. Burası da mükemmelmiş. Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  19. Muhteşem yerler :) Sen de bizlere çok güzel rehberlik yapmışsın ;)
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  20. okurken içim gitti :( wegas seyahatimizde eşim rahatsızlanınca grand canyon gezimizi iptal etmek zorunda kalmıştık... çok güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasip değilmiş demek ki;( Sağlıklı olalım da yine gidersiniz

      Sil
  21. Şimdilik sadece fotolara baktım ama Grand Canyon yazısını okumak için tekrar geleceğim. Dünyanın 7 harikasından biri demek, gezdiğiniz için ne kadar şanslısınız...

    YanıtlaSil
  22. Grand Canyonu ben de her zaman merak etmiştim çok güzel bir paylaşım olmuş. Eğer bir gün o taraflara gidersem uğrayacağım yerler arasında. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.