5 Mart 2016 Cumartesi

20 Epilepsi Nedir, Epilepsi Hastaları İçin Neler Yapabiliriz?

Epilepsi Nedir, Epilepsi Hastaları İçin Neler Yapabiliriz?

Çağımızın hastalıklarından bir tanesi olan ve günümüzde bir çok kişide olan fakat toplumumuz tarafından pek bilinmeyen bir hastalıktan bahsetmek istiyorum, bahsetmek istediğim hastalığın adı epilepsi, İsterseniz önce epilepsi hastalığı hakkında kısaca bilgilenelim.

Epilepsi nedir?

Epileptik nöbet beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Hastada klinik olarak belli bir süreye sınırlı, bilinç, davranış, duygu, hareket veya algılama fonksiyonlarına ilişkin bozukluk görülür. Her epileptik nöbet geçiren kişi epilepsi hastası demek değildir. Epileptik bir nöbet geçirdiğiniz zaman aklınıza hemen ben epilepsi hastası mıyım diye endişelenmek yerine öncelikle ilk yapmanız gereken hemen bir nöroloji uzmanına başvurmanızda çok fayda var.  Doktorunuz sizden bir takım epilepsi hastası olup olmadığınızı anlamak için bir takım testler isteyecektir. 

Epilepsi tanısı nasıl konulur?

En önemlisi eğer imkanınız varsa nöbet geçiren kişiyi videoya çekin veya fotoğraflarını çekin, hal ve hareketlerini bir kağıda not edin. Bu doktorun tanı koyması için çok etkili bir yol olacaktır. Özellikle video'ya çekmeniz çok ama çok faydalı olacaktır.
Epilepsi klinik olarak tanısı konulan bir hastalıktır. Geçirilmiş bir atağın epilepsi olup olmadığına karar vermek, epilepsi ise ne tür bir epilepsi olduğunu tespit etmek için hastanın veya hasta yakının gözlemi ve bunu doktora doğru bir şekilde aktarması çok önemlidir. Epilepsi tanısı konduktan sonra ne tür nöbet olduğunu tespit etmekse hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterici olacaktır.

Epilepsi nöbeti geçiren bir kişi gördüğüm zaman neler yapmalıyım?

Epilepsi çok çeşitli bir hastalıktır. Yani bazı epilepsi hastaları yolda yürürken aniden düşüp nöbet geçirir, bazı epilepsi hastaları ise geceleri uykuda nöbet geçirir bazıları ise otururken nöbet geçirebilir. Eğer yanınızda nöbet geçiren bir kişi gördüğünüz zaman panik yapmak yerine aşağıdaki işlemleri yapabilirseniz belkide bir hayat kurtarabilirsiniz.

Epilepsi Nedir, Epilepsi Hastaları İçin Neler Yapabiliriz?


* Her şeyden önce sakin olun ve panik yapmayın.
* Nöbet geçiren kişinin hareketlerine engel olmaya çalışmayın.
*Nöbet geçiren kişinin nefes almasını zorlayıcı giysiler varsa örneğin kravatını gevşetin ve gömleğinin düğmelerini açın bu şekilde hastanın rahat nefes almasını sağlayın.
*Nöbet geçiren hastanın başının altına yumuşak bir şey koyun, eğer o anda koyacak bir şey yoksa üzerinizdeki ceketi yastık şeklinde yaparak hastanın başının altına koyabilirsiniz
*Nöbet geçiren kişiyi hafifçe sağ veya sol tarafına çevirin böylece hastanın havayolu açılır ve dilinin boğazına akmasına neden olmuş olursunuz.
* Hastanın çenesi kasılıyorsa bunu parmaklarınızla veya sert bir cisimle açmaya çalışmayın.
* Epilepsi nöbeti sona erene kadar yanından ayrılmayın.
* Nöbet geçiren kişi kısa süreli bir bilinç kaybı yaşayabilir. Sakin olun ve güven verici olun.
* Nöbetin kaç dakika olduğunu hemen not edin 

Lütfen unutmayalım bugün çok sağlıklı olabiliriz ama ne olacağımız hiç belli olmaz, lütfen sokakta veya çevrenizde epilepsi nöbeti geçiren kişiler için yukarıdakileri yapmaya çalışın unutmayın bir gün bizlerde o kişinin yerinde olabiliriz o yüzden elimizden geleni yapmaya çalışalım.

Bu yazı , blogger, sosyal medya, epilepsi ve kişisel blog yazarı olan  yazarı Gökhan TEKİN  tarafından sevdicann.blogspot.com için yazılmıştır.

20 yorum:

  1. Bu konu çok önemli. Bir arkadaşım da da bu rahatsızlık vardi. Tek başına yaşıyordu vefat etti. Çok üzüldüm. Atak geçiren bir epilepsi hastası gördüğümüzde ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadasin icin cok uzuldum, Allah rahmet eylesin canim :(

      Sil
    2. Öncelikle, epilepsi hastalığı hakkında insanları bilgilendirmek için yazmış olduğum yazının yayınlanmasına imkan verdiğiniz için can-ı gönülden teşekkür ederim.

      Epilepsi gerçekten çok önemli bir hastalık çünkü toplumumuzda çok sayıda kişide olmasına rağmen daha bir çok kişinin bu hastalık hakkında bilgisi yok, yukarıdakileri okuyan bir kişi en azından yanında epilepsi nöbeti geçiren bir kişiye ilk yardım olarak neler yapabileceğini öğrenmiş ve bilgilenmiş olur.
      Bana bu imkanız verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim .Bilgilenmis oldum.Geçmiş olsun :(

    YanıtlaSil
  3. Aslinda ilk yardim konusunda hepimizin bir miktar bilgilenmesi gerek, dedigin gibi herkesin de basina gelebilir. Allah kimseyi sagligindan etmesin ama bilmekte fayda var.
    Paylasim icin tesekkurler Sevdican

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Çok yararlı bir paylaşım olmuş. Bilmediklerimi öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel paylaşım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Aslında bu tarz bilgilendirmelere daha çok vermeliyiz tüm arkadaşlar olarak. Sanki hiç hastalık başımıza gelmeyecek miş gibi devam ediyoruz hayatımıza. Ne zaman ne olacağı hiç belli olmaz. Çok yararlı oluyor. Ellerinize kollarınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  7. COk isabetli bir yazi olmuş. Oldukca bilgilendik sayenzde, tesekkur ederz

    YanıtlaSil
  8. Çok faydalı,hepimizin bilmesi gereken bilgiler bunlar... Başın saolsun Sevdican, arkadaşın nur içinde yatsın :(

    YanıtlaSil
  9. Bu gün sağlıklı olmamız yarın sağlıklı olacağımız anlamına gelmiyor. Arkadaşınız için çok üzüldüm sevdican rabbim sevdiklerine sabır versin. Sizinde emeğinize sağlık Gökhan Tekin. Epilepsi hakkında bir çok şeyi yanlış biliyoruz aslında, sara nöbetiyle karıştırılması gibi. Faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. İlk yardım çok ama çok önemli..

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir bilgilendirme vermişsin kesinlikle çok yararlı oldu. En azından elimizden gelenin daha fazlasını yapabiliriz. Allah rahmet eylesin :(

    YanıtlaSil
  11. çok zor bir hastalık Allah yardımcıları olsun rabbim şifa versin yakın zamanda bu hastalık sebebiyle bi yakınımızı kaybettik 2 küçük çocuğunun önünde maalesef vefat etmiş çok acıydı çok

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten. Emeğinize sağlık. Hepimizin bilmesi gereken bilgiler.

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.