14 Ocak 2016 Perşembe

16 3 Yaşındaki Çocuk İçin Uyku Düzeni


Bebeklerin uyku düzeniyle ilgili birçok yaklaşım var. Hamileyken hepsini okuyor insan. En doğrusu nedir nasıl yapmalı diye düşünüp taşınıyorsun. Doğal ebeveynlik yaklaşımı çok sevdim ben. Doğada hiçbir canlı yavrusunu doğar doğmaz bırakmıyor başka odalara, anne sıcaklığından mahrum bırakmıyor. 2 yaşına kadar annesiyle bir bütün olduğunu hisseden yavruyu, kendinden ayırmak niye. Biz iki yaşına kadar yanımızda yatırdık yavrumuzu. Sallamadım da hiç. Yanına yattım o da benim gözümle kaşımla oynayarak uykuya daldı:) Evet kımıldamadan uyumam gerekti çok sıkıntı yaşadım ama onun kokusu yetti her şeye:) İki yaşından sonra bizim odamızda kendi beşiğinde yatmaya başladı, sevdiği uyku arkadaşıyla birlikte. Geçişlerde çok diretmedim yavaş yavaş oldu. Zaten çocuk anneye doyuyor iki yaşına kadar. Güvenli bağlanma gerçekleşiyor. Her an onun yanında olacağını biliyor.

2,5 yaşında da kendi odasına çıktı paşam. Onun seveceği şeylerden oluşan bir oda düzenledik.  Gece uyandığında gölgesinden korkmayacağı şekilde sade oldu her şey. Duvarları boş bıraktım bu nedenle. Nevresimler iş makineli, araba desenli seçildi . Gece lambası ihmal edilmedi. Hoşuna giden karakterlerin pijama takımları, uyku tulumları alındı. Tabi onun hayal dünyasını geliştirici uyku öncesi masallar baş köşede yerini aldı.

Bebekliğinden bu yana hep saat 21:00 da uyutmaya özen gösterdim. Misafirliğe gitsem de bu durum değişmedi. Biyolojik saati oluştu böylece. Hadi uyku saati geldi diyorum. Çıkıyoruz odasına. Her akşam banyo yaptırmıyorum ben. 1, 2, 3 kim daha fazla oyuncak toplayacak diyorum. Hop oyuncaklar toplanıyor. Gece uyandığında gölge olacak her şey ortadan kalkıyor. Hangi pijamasını giyeceğine karar veriyor paşam. Pijamalar giyilir, tuvalete gidilir, dişler fırçalanır, uyku tulumu giyilir. Çok dağınık yattığı için üzerini örtmek mümkün değil. Yatağının iki yanına da sünger kesip kılıp diktim. Kafasını çarpmasın diye:) Gece lambası yakılır. "Hadi bana hikaye oku mami " der:) Bazen hikaye okunurken dalar , bazen de ben yanına yatarım sarılır uyur. Odanın kapısını açık bırakırız. Uykulara dalar aşk kuzusu:)

Herkes farklı bir yaklaşımı tercih etmiştir , saygım sonsuz. Evladının iyiliğini düşünür her ebeveyn. Teorikteki gibi olmuyor hiçbir şey. Herkes çocuğuna göre bir yol belirliyor.

16 yorum:

  1. Ben senin yolunu çok beğendim komşum.

    YanıtlaSil
  2. valla tebrik ederim kocamanda maşallahhh diyeyim ;) işte en büyük hayalim ama maalesef bizde olamadı bir türlü 2 yaşına kadar koynumdan cıkarmadım şimdide kendi gitmiyor. deliksiz uykusu hiç yok uykulu gezdiği anlarda hiç yok bu işte bir iş var ama bulucam azimliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur inşallah. Her çocuk farklı olur. Sen onunla odasında yatmaya başla yavaş yavaş bırakırsın olmaz mı

      Sil
  3. ayy maşallah, ne kadar hassas ve ince düşünmüşsünüz öyle, işte analık böyle bişi galiba ;)
    İmrendim ki! huzurunuz, mutluluğunuz daim olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelik çok kutsal canim.Hep yavrunun iyiliğini düşünüyorsun.tesekkur ederim güzel yorumun için

      Sil
  4. ne kadar tatlısınız öyle :) keşke her anne sizin gibi olsa valla tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel gerçekten ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Akıllı annenin hali bi başka oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerin hepsi akıllı da. İşte bazen şans yolunda gidiyor işler.

      Sil
  7. Benimde çocuklar ilk önce aramızda uyurdu sonra uyuyunca hemen yanıbasımdaki beşigine koyardım ben biraz pinpirikliydim. uyuyunca belki duymam, elimi kolumu üzerine koyarım korkusu sarardı beni:)o günlere gittim şimdi:) bence de çocuk anne sıcaklığını doyasıya yaşamalı. Belirli bir yaştan sonra sen istesende yatmıyorlar zaten:)) paşana Rabbim sağlık sıhhat uzun õmür versin :)

    YanıtlaSil
  8. Aynen öyle belirli yaştan sonra yaklasmiyorlar. Keyfini çıkaralım. Sevelim,opelim,sarılalım.

    YanıtlaSil
  9. Benim ilk 5 senem çok fena geçmişti... Özeniyorum böyle okuyunca. Odanın sade dizaynına bayıldım. Sebepleri de çok mantıklı. Ayrıca o mavi-yeşil çizikli tulum çok hosuma gitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her çocuk bir olmuyor ki işte. Odayı beğenmene sevindim

      Sil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.