21 Aralık 2015 Pazartesi

15 El İşi Havlu Kenarları İğne Oyası İle Yapılır

El becerilerini değişik hobilerle uğraşmayı çok severim. 
Sizler de seviyorsanız işte tam size göre bir site :))

Güzel desen ve renklere sahip olan iğne oyası havlular ve tülbentler, kenarlarına iğne oyaları yapıldığı zaman çok daha şık bir görünüm kazanmaktadır. Bu alanda yapılan iğne oyası havlu kenarları, ülkemizin her ilinde, her yöresinde farklı isimler ile adlandırılmaktadır. Bu örnekler yazmalar ve namaz örtüleri için de geçerlidir. Yapılacak örnekler, yapıldıkları zamana veya nedene göre isimlendirilmiştir. Geçmişten günümüze bu isimlerle gelebilen örnekler, Rize oyaları, Muğla oyaları, Diyarbakır ve Bursa oyaları gibi karşımıza çıkabilmektedir.

İzmir iğne oyaları

 Havlu kenarları genellikle, karışık renkli modellerden meydana getirilmektedir. Her yörenin bayanları tarafından çoğaltılan bu örnekler ile yine çiçekli motifler ve geometrik modeller başta olmak üzere, onlarca hatta yüzlerce motiften faydalanılabilir. En yeni İğne Oyaları örnekleri arasında, çilekli meyve motifli örnekler yer alıyor. Kırmızı, pembe ve beyaz renkli ipler ile yapılan örnekler, yeşil renk ile birleştiriliyor. Tamamen düz veya tamamen karışık renklerden oluşan havlu kenarı örnekleri, mutfaklar ve banyolar için hazırlanmaktadır. Mutfaklar için yapılacak kenar oyaları, genellikle sevimli havluların kenarlarına yapılmaktadır. Özellikle seçilen mutfak havluları, çilekli, sebzeli, çiçekli, meyve desenli olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde seçilen mutfak havlularının kenar süslemeleri de aynı motiflerden oluşturulduğu zaman, bu havlular mutfaklar için aynı zamanda dekorasyon örneği olarak da kullanılabiliyor.

Havlu kenarı dışında bir de yemeni örnekleri iğne oyalarının kullanılması ile süslenebilmektedir. Desenler içerisinde birçok renk bulunan yazmalar için renkli ipler kullanırken, sadelik isteyen bayanlar için düz renkler de kullanılabilmektedir. Kargaşa olmadan sadece gösterişli kenar süslemeleri için de boncuklu veya daha canlı renklerden hazırlanmış motifli tasarımlar, kenar oyaları için tercih edilebilmektedir. Hazırlanmış olan bütün iğne oyaları, farklı yörelerden alınarak tek bir model üzerinde de kullanılabilir. Bu sayede çok farklı ve sıra dışı bir tasarım ortaya çıkmış olacaktır. Havlunun iki kenarındaki örnek veya yazmaların dört kenarındaki örnek birbirinden farklı olarak yapılabilir. Bu fikir, çılgın düşünenler için farklı bir fikir olacaktır. Farklı desenler yerine, farklı renkler de aynı şekilde kenar oyaları içerisinde kullanılabilir.

Sizleri de Hobiler sayfamıza bekliyoruz.

15 yorum:

  1. İğne oyası yapabiliyorum deme bana haa!!!Benim annem süper yapar ondan öğrenemediğim el işlerinden biridir iğne oyası.Çok güzel ama ööyle mıncık mıncık ony yapmaya sabır lazım,ben sabredemedim,temel düğümlerini öğrenebildim sadece.Yapıyor musun harbiden komşu

    YanıtlaSil
  2. Hey bu saatte ayakta misin sen. İğne oyası zor is.Taki yapmak daha zor. Küçük çiçekler yaptım bir ara.Taki bitmek üzere yakında blogda olur. Gözlerim şaşı olacaktı. Küçücük deliği görebilmek ne zordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee,namaz vakti yanaştı ya,bizim Çapi kılmıyo ama kalkıyo her sabah,beni de kaldırıyo ki belki imana gelirim diye hahahahaha.Yazmıştım ya esereklendim diye,orada anlatmıştım hani,yani bu saatte hep ayaktayım komşu.Yaa,ne gıcık değil mi,annem ablama oda takımları,yatak örtüleri yapmıştı da ben istememiştim,gözlerine yazık diye.Çok güzel oluyor ama o kadarına ben bile sabredemiyorum,merakla bekliyorum takılarını komşucuğum.

      Sil
  3. Kıyamıyorum ben bunları kullanmaya...
    Anneciğim çeyizime koymuştu, o zaman çok gereksizdi tabi bana göre...
    Ama şimdi sevdiklerimden :) Eskimesin diye kullanmıyorum şimdi de :))

    YanıtlaSil
  4. Maasallah, ben de gıpta ederek bakıyorum genelde böyle becerı ve sabır isteyen seylere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabır konusunda haklısın iğne oyası sabır istiyor.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık maşallah çok zor şeyler bunlar.

    YanıtlaSil
  6. El emeği göz nuru ürünler bunlar.. Hepsi de harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de harikalar. Bu sitede daha neler var neler

      Sil
  7. Çok harika işler var. Kısaca baktım şimdi. Geniş bir vaktimde girip inceleyeceğim. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.