29 Aralık 2015 Salı

33 Christmas Nedir? Christmasta Neler Yapılır?


Burada Türk bir arkadaşım var eşi Amerikalı. Eşi de kendisi de çok iyi insanlar:) Arkadaşım hem Türk kültürünü hem de Amerikan kültürünü yaşatmaya çalışıyor evinde.. İki çocuğu var ve onlara Türk kültürünü de unutturmuyor:) Fotoğraflar onun evinden:) Yazıyı da birlikte hazırladık:)
Christmas kutlamaları, yeni yıl kutlamalarından daha önemli buradakiler için.

Christmas her sene aralık ayının 25' inde Hz. İsa' nın doğumunu kutlamak amaçlı kutlanır. Aralığın 24' ü Christmas Eve yani Christmas arefesidir. Herkes evlerinin yaklaşık 1 ay öncesinden süslemeye başlar. Evlerin dışları kadar içleri de süslenir. Hemen hemen her evde christmas ağacı ve stocking denilen çoraplar vardır. Şöminesi olan bu çorapları şömineye asar yoksa evin herhangi biryerine de asılabilir.

 Christmas yaklaşırken çocuklar Santa'dan isteyecekleri hediyelerin listesini yapıp Kuzey Kutbunda yaşayan Santa'ya gönderirler. Postaneler her sene binlerce mektubu seve seve kabul ediyor çocukların inancını kırmamak için.

Aileler genelde hediyeleri alır paketler ağacın altına yerleştirirler, hediyeler Christmas sabahı açılır.. Sadece bir hediye konmaz o da çocukların en çok istediği hediye olur. Onu da çocuklar uyuduktan sonra ağacın altına koyarlar.  Üzerine Santa'dan yazarlar. Çocuklar da en çok istedikleri hediyenin Santa'dan geldiğini sanır.

Christmas arefesinde aileler çocuklarıyla Santa'ya kurabiye yapar. Bir tabak içerisinde yanında da süt ile Christmas ağacının yakınlarına koyarlar. Bazen tabağa Santa'nın geyikleri içinde havuç da konulur. Sonra da çocuklar heyecanla yatmaya gönderilir çünkü; Santa sadece çocuklar uyurken gelir. Uyanıklarsa gelmez. Çoraplar çok önemlidir,  inanca göre Santa Claus yani Avrupa'daki adıyla Noel baba Christmas arefesinde çocuklar uyuyunca uçan geyikleri ile çatıya inip  şömineden eve girer ve önce çorapları minik hediye, şeker ve çikolatalarla doldurur sonra ağacın altına çocukların hediyelerini koyar. Kurabiyeleri yer, sütü içer ve gider. Genelde çocuklar sabahın çok erken saatlerinde daha aileleri uyanmadan aşağı iner ve ilk baktıkları şey kurabiye tabağıdır. Eğer kurabiyeler yenmiş, süt bitmişse çocukların Santa gelmiş çığlıkları duyulur :)  Sonra kahvaltı bile yapmadan hediyeler açılır arkasından güzel bir Christmas kahvaltısı ve gün içerisinde Christmas yemeği yenir. Çeşitli yiyecekler tatlılar ve atıştırmalıklar yapılır.  Arkadaşlar veya aileler toplanır,  Türkiye' deki gibi bayram havasında bir yemek yenir.


33 yorum:

  1. Metos'un kaldığı evin yedi yaşındaki kızı o sabah altıbuçukta kalkıp yediye kadar saati izlemiş hediyeleri açmak için, nasıl bir heyecandır :) Gerçi Bilgiç de sabırsızlıkla yılbaşını bekliyor :) Çocukların bu heyecanı yaşamasını çok seviyorum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar için çok önemli tabii. Yeni hediyeler söz konusu. Ne heyecanlı oluyorlar

      Sil
  2. evet aynen bizim bayram havasında geçiyor onların christması ama onlarınki daha çok çocukları mutlu etmek için gibi geçiyomuş çok hoşuma gitti her bir ayrıntı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bayramlarda çocukları biraz ihmal etmesek biz de de durum çok güzel olacak. .

      Sil
  3. Evleri çok güzel olmuş, hayalimdeki gibi bir şömine :) Güle güle musmutlu yaşasınlar evlerinde.
    Şimdiden yeni yılınız kutlu olsun Sevdican...
    Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Allah daha güzellerini versin.

      Sil
  4. Mutlu yıllar Sevdican...Evin harika bu arada gülegüle oturun.Mutlulukla....

    YanıtlaSil
  5. Filmlerde hep görürdüm ama anlamlarını çok bilmiyordum. Açıklayıcı yazı için teşekkürler. Mesela postanenin çocukların umudunu kırmamak için mektupları almasına bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes bilgilensin birinci ağızdan diye yazayım dedim. . Postacilarin yaptığı gerçekten çok iyi

      Sil
  6. ay okurken yurtdışı günlerim aklıma geldi gerçekten çok eğlenceli olurdu herşey kaldığım ailenin çocuklarının heyecanını hala hatırlıyorum ister istemez bulaşıyor o heyecan bize de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA sen de mi yurt dışında bir ailenin yanında kaldın. Nerde peki.

      Sil
  7. Her şey hayata biraz daha umut, sevinç ve güzellik katmak adına. Keşke anlayabilse herkes bunu.

    Güzel bir paylaşım.
    Teşekkürler ve güzel bir yıl dileğimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın. Herşey biraz daha mutlu olmak hayatı renklendirmek adına.

      Sil
  8. Çok hoş.. Tüm detayları ile anlatmışsın. Onların yaşadığı biz de nüfuz ettik sayende.. Çocukları mutlu etmeye çalışmaları çok güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar mutluysa aile mutlu, toplum mutlu..teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  9. Türkiye de ise kutlanan yeni bir yılın geliyor olmasıdır ama maalesef insanlarımız christmas la karşılaştırıyor bunu ve evinizde süslenmiş ağaç varsa sizi direk dinsizlikle suçluyor ahh cehalet ahh diyorum ve sana da mutlu yıllarrr diliyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar bunun ayrımını bilmiyor ki. İkisini bir aynı sanıyor. Bu nedenle yazdım yazıyı. Muslumanligin hangi gereğini yapıyorlar da başkasını böyle yaftaliyorlar ki.

      Sil
  10. Bir kere İsa'nın doğumunun kutlanmasının günah olduğu safsatasını bir yıkalım.Tüm peygamberlere inanmazsak Müslüman olamayız çünkü ayette peygamberlerine iman diye geçer.İsa da en büyük peygamberlerden biri olduğuna göre aslında christmas kutlamakta da bir sakınca yoktur.Ama uydurulmuş dine inanmak hiç bir şey okumadan inanmak,şamata yapmak çok popüler ya o yüzden kıyamet koparıyorlar.Zaten dediğin gibi bizde yılbaşı önemliyken onlarda 25 aralık daha önemli.Eline sağlık komşum,bilgisi olmayanları aydınlatmış oldun ama yine de duyarsın yılbaşı kutlamak günah diye,cehalet diz boyu....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de aynı sanıyor insanlar. Ben de farklı olduğunu anlamaları için yazdim.

      Sil
  11. Mutlu ve umutlu bir yıl dileklerimle. Sevgiyle ;))

    YanıtlaSil
  12. Yazınızı okurken oradaki çocukların sevincini mutluluğunu içimde hissettim :)
    Yazınız çok güzel olmuş, noel ve yeni yılı ayırt edemeyen herkes okur umarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ayırt ederler. .teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  13. Merhaba! Yazıdan biraz alakasız olacak ama Ters Düz'le ilgili bir yorumunuzu gördüm "film gibi diyorlar" diye... :) Doğrudur, TV dizisi tadında, ilginç. :) Kim dedi size? :) Yoksa okudunuz mu? :) Okursanız mutlaka yorumlarınızı bekliyorum ve şimdiden mutlu yıllar diliyorum! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabını okuyup yorum yapanları okumuştum oradan biliyorum. Çok merak ediyorum ama mesafeler uzak bu nedenle kitabını temin edemem. .Mutlu yıllar

      Sil
  14. Merhabalar.

    Çocuklar açısından gerçekten çok güzel bir olay. Aslında çocukları kazanmak adına bizim de böyle İslami ya da kültürel bir geleneğimizin olması çok güzel olurdu. Bazı İslami çevreler hemen buna Hiristiyan özentisi şeklinde kulp takarlardı ama, çocuklarımızı kazanmak adına böyle bir geleneğimizin olması gerekirdi. İşte olmadığı için, Hiristiyan Christmas'ını taklit edince daha mı iyi oluyor?..

    Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakmanın hüznü ve yeni bir yılı karşılamanın da tatlı heyecanını yaşayacağız.

    Tüm sevdiklerinizle ve sevenlerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçireceğiniz yeni bir yıl dilerim.
    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun. Her şey gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de var aslında ama uygulamiyoruz bence. Bizim de bayramlarda güzel geleneklerimiz var unutuyoruz

      Sil
  15. Mutlu yıllar sevdican, bilgilendirmen için de teşekkürler daha öğretici olamazdı :)

    YanıtlaSil
  16. Christmas yazısı tarihleri ögrenmek ve bir de şu çorap ve çörek olayını ögrenmek açısından faydalı oldu. Noel Baba için kurabiye geleneğini sanırım ilk kez duydum... Yeni yılın ilk günün birazdan bitecek... İyi seneler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Geleneklerin sürdürülüyor olması nerede olursa olsun hoşuma gidiyor:)
    Oldukça da heyecanlı bir süreç olmalı, hem çocuklar hem büyükler için:)

    YanıtlaSil
  18. Çocuklar için çok neşeli bir bayram:D
    Hediyeler ve o heyecan:D

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.