25 Ağustos 2015 Salı

24 Tuvalet Eğitimi Nasıl Kazandırılmalı

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Tuvalet eğitimi süreci benim için kafamda çok büyüttüğüm, hazır hissedemediğim bir süreç oldu..Öncelikle bu konuyu araştırmam gerektiğini düşündüm. Çocuk bakımı, beslenmesi,çocuk yetiştirme gibi konularda olduğu gibi tuvalet eğitimi konusunda da birçok görüş var..Size düşen bunları okuyup kendiniz ve çocuğunuz için uygun olana karar vermek..
Öncelikle annenin kendini hazır hissetmesi gerekiyor.. Anne bu dönemde sabırlı, güler yüzlü, hoşgörülü olmalı. Çocuğun tuvalet kontrolü için hazır olması gerekiyor:
  • Çocuğun yürüyebilmesi
  • Basit emirleri yerine getirebilmesi
  • İsteklerini konuşarak anlatabilmesi
  • Kendisi basit kıyafetleri( pijama gibi lastikli) çıkarabilmesi
  • Gün içinde 2-3 saat kuru kalabilmesi  çocuğun hazır olduğunu düşündürebilir..
 Tuvalet çocukların merak ettiği bir yer olmuştur hep. Kapısı kapalı olduğu için gizemli olur onlar için. Anne tuvalete girer kapıyı kapatır çocuk çoğu kez anlamaz anne nereye gitti korkar ağlar..
 Artık esrarengiz tuvalet açılmalı ve aile bireyleri mümkünse çocuğa örnek olmalı.. Her şeyi bizden öğreniyor sonuçta. Büyüklerin çişini kakasını tuvalete yaptığını öğrenmeli böylece.. Çevresindeki çocuklardan örnek verilmeli.

-'Bak Buse de tuvalete yapıyor. Buğra'nın da küçük tuvaleti var ona yapıyor' gibi örnekler verilmeli..
Biz tam olarak böyle yaptık..

 Ailenin bir plan yapması, annenin zaman ayırması gerekiyor. Evde olursa daha rahat atlatılabilir bu süreç. Hangi malzemelerin alınacağına karar verilmeli.

Biz oğlumla birlikte küçük tuvalet ( lazımlık) almaya gittik. Onun istekleri ölçüsünde lazımlık, klozet üstüne koymak için klozet adaptörü ( erkekler için ön tarafında yükseklik olanlar daha uygun), yükseltici basamak, alıştırma külotu aldık. Arabalı istedi oğlum. Arabalı olanı kullanışlı bulmadığım için. Sade bir klozet alıp araba stickerları almaya ikna ettim evde birlikte yapıştırdık daha da hoşuna gitti bu durum. ( Hem de daha ekonomik)

Gece ve gündüz birlikte başlanmalı. Bezden kurtuluyoruz hemen. Giyip çıkarması rahat olan kıyafetler giydiriyoruz. Çocuğun klozette 10-15 dk oturması gerekiyor çişini yapması için. Bunu sağlayabilmek için de eğlenmesi gerekiyor.  Eğlenceli hale getirmelisiniz.
Biz lazımlığı istediği yere koyduk. Televizyonun karşısına koyduğumuz bile oldu..
Adaptörü de kullanmalısınız tabii.. Lazımlığa alışan çocuk her yerde onu isteyip tuvaletini başka yere yapmayabilir(yaşanan örnekleri var:).

Çişini istenen yere yaptığında küçük ödüller verebilir abartıp alkışlayabilirsiniz. Kakasını sevdirmelisiniz , bazı çocuklar kakasından korkabiliyor.. Kakasının kötü koktuğunu söylemeyin sakın.. Kakasını yaptığında sifonu onun çekmesini sağlayıp güle güle yapın kakaya:))

 Bu süreçte bazı arkadaşlarım halıları kaldırmıştı hep.. Çocuk makine değil sonuçta düğmesine basıyorsun hemen programlanıyor ve çişini söylemeye başlıyor:))) İlk başta sizin istediğiniz gibi olmuyor hiç bir şey:))

Çocuk lazımlığa oturmayabilir, 10 dk oturur çişini yapmaz kalktıktan sonra yapabilir, çişim geldi deyip koşarak lazımlığa gidersiniz oturur ama yapmaz oyun haline getirir:)) Bazen çişini yapar kakasını yapmaz.. Bir tanıdığımızın çocuğu kakasını tutuyordu hastanede aldırıyorlardı ( bu çok kötü). Bazı çocuklarda çok rahat öğreniyor:)) Çocuğa kızmamalı ve desteklemeliyiz..

Çok uzadı değil mi? Bizim tatlı sürecimizi de, biter bitmez yayınlayacağım....

Sevgiler.....

24 yorum:

  1. Ek olarak bazı çocuklarda sifon çekilince tuvalet korkusu yaşıyor belki sizinkisi de yaşayabilir. Yaşamaması için hani güzel renkli renkli tuvalet küpleri var. Sifonu çekince su renkleniyor.
    Kolaylıklar diliyorum bu süreçte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkli tuvalet kuplerini bilmiyordum iyi fikir.Cok sukur sifonu cekmeye bayiliyor bizimki..Korkmadi hic.

      Sil
    2. Renkli tuvalet kuplerini bilmiyordum iyi fikir.Cok sukur sifonu cekmeye bayiliyor bizimki..Korkmadi hic.

      Sil
  2. Tuvalet eğitimi çocuk için de anneler için de sıkıntılı bir süreç. Sabırlı olmak ve çocuğu asla zorlamamak gerek. Hazır hissettiğinde kolayca alışacaktır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canim zorlamamak gerekiyor.Hazir hissetince oluyor kolaylikla.

      Sil
  3. biz de şu an bu süreci yaşıyoruz,çok şükür şimdilik iyi gidiyor,ama dediğiniz gibi kakasını yaparken çok çekiniyor,yanında durmamı istemiyor,değişik tepkiler veriyor.yaptıktan sonra onu rahatlatmak için kakasıyla ilgili hikayeler uyduruyorum,bu çok hoşuna gidiyor.sonrasında sevinçle sifona basıyor.Ama tekrar kaka yapacağı zaman yine aynı şekilde tepki veriyor.İnşallah bunu da atlatabiliriz.Bakın bu da bizim serüvenimiz:):):)

    http://hobidelisii.blogspot.com.tr/2015/08/tuvalet-egitimine-basladk-biz-27-aylk.html?showComment=1440529428657#c3614224286682999700

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakasini yaptirmak biraz daha zor ama atlattik bizde..Senin yayina geliyorum canim..

      Sil
  4. ben direk adaptöre oturmuştu ve nispeten de kolay oldu ben anlıyordum zaten çişi mi var kakası mı geldi tutuyor mu diye bütün anneler anlar o anda hemen götürürsem sorun olmuyordu bazen kaçırdı tabi ama dediğin gibi bebek bunlar olacak o kadar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tatli bir surec degil mi..Her cocugun ayri tepkileri oluyor..Ben de hareketlerinden anliyorum..

      Sil
  5. Guzel faydali bir paylasim olmus, emegine saglik Sevdican. Ilerleyen gunlerde bende faydalanicam insallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy canim saglicakla kucagina al..Kokusunu icine cek..Zamani gelince bunlardan faydalanirsin..

      Sil
  6. Çocuklarda tuvalet eğitimi önemli bir husus erkeler içinse bez parasının son bulması nedeniyle memnun edici bir durum.Çocuklarına tuvalet eğitimi vermek isteyenler için faydalı bir makale olmuş.Saygılarımla

    YanıtlaSil
  7. çok faydakı bir yayın eline sağlıkcanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım .. Endişeli anneler için bilgilendirici olsun istedim..

      Sil
  8. Biraz sancılı bir dönem umarım kolaylıkla atlatırsınız...

    YanıtlaSil
  9. şu aralar kız kardeşimin yapmaya çalıştığı bişy :) linki ona attım teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.Kardeşin ve yeğeninde kolay atlatırlar umarım..

      Sil
  10. Tamda şu günlerde bizi bekleyen bir süreç ve bende çok kararsızım, çünkü uzmanların görüşlerine görede üç yaşına geldiklerinde kendi istekleriyle bezi bırakıyorlarmış!O yüzden bu konuda çok kararsızım ne yapmalıyım diye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım her çocuk aynı olmuyor.Uzmanlar genele göre söylüyorlar halıyle.. Çocuğunun durumuna göre karar vereceksin..Uygun şartlar sağlanmışsa kolay olur..

      Sil
  11. Biz daha bi aşamaya gelmedik ama yazınızı ve blogunuzu beğendim.Bende çocuk konusunda deneyimlerimi paylaştığım bir blog oluşturdum blogannem sizi de beklerim

    YanıtlaSil
  12. Ogullarim kendi kendine kolayca ögrenmisti. Bir gün içinde karar verip basladilar. Kizimdan yana çok dertliyim. Basladik ve bir geri dönüs yasadik. Hep sabir göstermek lazim baska yolu yok.

    YanıtlaSil

Ana Sayfa
Blog Tema Tasarım : Sosyal Medya Kafe
SEVDİCANN COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.