Zeytinyağlı yaprak sarmasını sevmeyen var mıdır bilmiyorum. Düğünlere, davetlere, bayramlara, hanım günlerine en çok yakışan tercih edilen bir tattır..Gelin görün ki biraz zahmetlidir.
Ee her güzelin bir kusuru olur değil mi. Özellikle çalışan bayanlar için harika bir önerim var.. Anneniz kayınvalideniz yanınıza geldiğinde hep birlikte yaprak sarmalarını sarın ve konservesini yapın.
Açıp pişirdiğinizde gerçekten yeni sarılmış gibi lezzetli olacağını göreceksiniz.
"Ne gerek var, buzluğa atarız" diyenleri duyar gibiyim.Buzluğa konulunca pirinçler kırılıyor, buzluğun kokusu geçiyor ama konserveye hiç bir şey olmuyor..
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Malzemeleri:
İçi için:
- 3 tane soğan
- Yarım kg pirinç
- 250 gr bulgur( isteğe göre)
- 1,5 kaşık salça,zeytin yağı
- kimyon,nane,pul biber,tuz
- Ve tuzundan arındırılmış üzüm yaprağı
Öncelikle yaprağınız tuzlu salamurada ise suda bekletin tuzundan arınsın.
Yaprak taze ise sıcak suda biraz kaynatıyoruz ya da sıcak suda bekletiyoruz. Yumuşayıp, renk değiştirince tamamdır.
İnce ince doğranmış soğanı, salçayı, pirinci ve bulguru zeytin yağı ile kavuralım. Baharatları ekleyelim. Bir bardaktan daha az su ekleyelim.Suyunu çekince içimizde hazır olacaktır.
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi incecik saralım.
Kavonozun içine resimde gördüğünüz gibi dik şekilde sıkı sıkı diziyoruz. İlk sıra bitince ikinci katına diziyoruz. Kapak kısmına kadar sıkıca dizelim.Üzerine hava kalmaması için su koyalım.En üste biraz zeytinyağı damlatalım. Kapağını sıkıca kapatalım.
Geniş bir tencereye suyu koyalım. Resimdeki gibi, şişeler dik olabiliyorsa dik, olmuyorsa benim gibi yan şekilde içine yerleştirelim.Su kaynadıktan sonra 10 dk kadar kaynatalım. Şişeleri çıkarıp sıcakken ters çevirip soğumasını bekleyelim.
Konservemiz hazır. Arzu ettiğinizde kavonozda tencereye çıkarıp üzerini geçmeyecek şekilde su koyup pişirebilirsiniz.Suyunu biraz çekince üzerine zeytin yağı ilave edelim. Limon sıkalım.
hiç aklıma gelmezdi bravo valla.
YanıtlaSileline sağlık
Çoğu kişi bilmiyor canım bazı yerlerde yapışıyor..Öğrenmiş oldun.sevgiler..
SilEllerine sağlık sevdicann..
YanıtlaSilharika görülüyor yaprak sarmaların....
sağlıkla, huzurla ve afiyetle tüketmeniz dileklerimle :)
sevgilerimle...
İyi dileklerin için teşekürler canım en önemlisi huzurla afiyetle yemek tabii.
SilBende dondurucuya sarıp koyuyorum :) Bunu hiç denemedim en kısa zamanda denemek lazım :)
YanıtlaSilBen de önceden dondurucuya koyuyordum canım .Ama bu yöntem daha lezzetli sonuç veriyor.
SilHiç duymamıştım bunu iyi fikirmiş....
YanıtlaSilTeşekkürler ben de öğrenimnce şaşırmıştım .deneyince şaşkınlığım arttı.Çok leziz oluyor.
SilNe kadar pratik bir fikir :)
YanıtlaSilÇok pratik canım misafirin gelince hemen aç pişir.
SilHarika bir fikir. Toplanıp sarılsın. Konserve yapılsın.. Elimizi attığımızda yaprak sarması hazır..:) Muhteşem gerçekten..
YanıtlaSilGerçekten çok praatik oluyor canım . Kalabalıkla sarılıp istediğin zaman da aç pişir..
SilBenim için resmen rüya gibi! O kadar seviyorum ki sarmayı yemin ederim bunu serum niyetime koluma bağlayabilirim o derece :D
YanıtlaSilNe kadar ilginç bir benzetme yapmışsın sana iki şişe serum göndereyim:)))
Sildolmayı buzlukta gördüm ama kavanoza ilk kez görüyorum:)
YanıtlaSilBuzluktakinden daha iyi oluyor canım..
SilAfiyet olsun canim
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım..
SilNe güzel bir tarif olmuş. Paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiyle kalın.
Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için sevgilerle..
SilYeniden merhabalar canim, super bir alternatif vermissin. Ellerine kollarina saglik... Bende hazirlayip buzlukta sakliyordum boylesi daha iyi sanki...
YanıtlaSilmerhaba Evet canım böylesi daha lezzetli oluyor..
SilEllerine sağlık canım ilk defa görüyorum konservede yaprak sarması hemen anneme söyleyeyim bu fikri :)
YanıtlaSilHemen annene söyle sen..Memnun kalacaktır..
Silİlk defa bu şekilde görüyorum... Valla bravo size.. fikir fikirden üstünmüş:)
YanıtlaSilYaptığınız konserveleri ağız tadıyla tüketin inşallah... sevgiler:)
Teşekkür ederim filiz hanımcım ne güzel birbirimizden birşeyler öğreniyoruz..
SilGüzel fikirmiş ilk defa görüyorum
YanıtlaSilÇoğu kişi bilmiyormuş :)
SilEllerine sağlık canım, ilk defa görüyorum, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım .
SilHarika bir fikirmiş....Tebrikler...
YanıtlaSilteşekkür ederim canım:)
SilÇok pratikmiş. İyi fikir. Misafir gelince hemen çıkar herkes ne hamarat desin :)
YanıtlaSil:) EE puan toplamak lazım değil mi:)
SilBen de ilk fırsatta deneyeceğim arkadaşım :)
YanıtlaSilDene tabii arkadaşım..Sen annene sardır giderken götür bence:)
SilEmeğinize sağlık .Kesinlikle yapacağım. Su kaynarken kavon nasıl çatlamıyor yada kırılmıyor biraz bu düşündürüyor beni . Tencere ne kadar su koyup kaynattınız şişeleri ? Kavonozlarda çatlama , patlama gibi bir şey olmadımı ?
YanıtlaSilAynı konserve yapar gibi canım.Menemen falan yapıyoruz ya onun gibi..Reimde belli oluyor zaten.şişelerin üzerine gelecek şekilde su koyuyoruz çatlamıyor.
SilGerçekten bugüne kadar düşünmemiştim. İyi fikirler.
YanıtlaSilÇoğu kişi haberdar değildi.. Çok pratik bir tarif:)
SilBizim evde her gün sarma yapılsa kimse itiraz etmez:))O kadar sevilir..Bu şekilde hiç yapmadım,ellerinize sağlık..Afiyetle tüketin..
YanıtlaSilBiz de de çok seviliyor..Teşekkür ederim..
Silhiç duymamıştım,not ediyorum bunu kesin yaparım,çünkü sarmayı çok seviyoruz ama buzluğa atınca dediğiniz gibi pirinçler kırılıyor aynı tat olmuyor.çok teşekkürler paylaştığınız için...afiyetle yiyin..
YanıtlaSilTesekkur ederim ..Genelde bilinmiyormus,ben de iyi ki paylasmisim dedim
SilBu yöntemi tatile gittiğimde bir evde görmüştüm ama soramamıştım. Sarmaya yardımcı bulunca yapıp kaldırmak iyi fikirmiş, afiyet olsun,sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSilHarikaymış, ilk kez görüyorum böylesini, elinize sağlık, gerçekten paylaşım çoğumuzun işine yarayacak türden, sevgiler:)).
YanıtlaSilAAA konservesini ilk defa gördüm. Elinize sağlık
YanıtlaSilhttp://www.nilgunozenaydin.com
Ya ben hep anneme sardırıp buzluğa koyardım ve pişirnce ister istemez yeni pişmiş tadında olmuyor bu çok iyi fikir gerçekten kesinlikle denicem...sevgiler
YanıtlaSilIlk defa gördüm,Harika bir fikir...kavanoz alip denemeli...Ellerinize ,fikrinize saglik.
YanıtlaSilTeşekkür ederm:)
Silmerhaba...
YanıtlaSilbloğunuz ilk defa siteme düştü ve kıymetli paylaşımlarınızı görmek mutlu etti gerçekten)))kutlarım sizi...
ilk defa soruyla bir yorum yapıyrm umarım tuhaf karşılanmaz ama sormadan geçemedim;z.yağlının yapılışında yağ katkısından hiç bahsetmemişsiniz (acaba adı nasılsa çağrıştırıyr düşüncesinden mi))))kavanozları kapatmadan koyduğunuz bikaç damla yağın varlığından mı?herşey okadar mükemmel anlatılmış ki lütfen eleştiri gibi algılamayın sadece doğru sonuca gitmek içindi amacım tekrar teşekkürler...
Merhaba hoşgeldiniz:) Aksine yorumunuz hoşuma gitti. Zeytin yağıyla kavurulur ya o nedenle yazmamışım ama düzelttim.Teşekkür ederim uyarınız için. Konservenın uzerine zeytinyağı döküyoruz o da önemli tabii:)Sevgiler..
SilHarikasın:) İlk defa görüyorum cam kavanozda.Ellerine sağlık.Bende buzluktan çıkan ürünleri tüketemiyorum.Böyle daha mantıklı.Sarma canavarı çocuklara sahip olunca kesin deneyeceğim:) Sevgiler canım:)
YanıtlaSilHiç aklıma gelmemişti , çok mantıklı pirinçler hiç hava almadığı için şişmiyor sanırım, yengem yandı artık benim sarmalar çok şişko oluyor ona sardırım .
YanıtlaSilgelsin kavanozcuklar:)
Böyle bir konserveden hiç haberim yoktu. Bayıldımm :)
YanıtlaSilmerhaba,mükemmel görünüyor,ellerinize sağlık,ben lahana sarması yapmayı düşünüyorum bu şekilde yapsam olur mu ki?
YanıtlaSiloooo müthişmiş bu evlenince kesin böyle yaparım ben. Bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSil