Ramazan denince akla ilk gelen tatlı güllaçtır.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve ismi “güllaç” oldu.
Güllaç,
sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif
bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir.
Akrabalar arasında da benim güllacım çok beğenilir. Yoğun istek üzerine Güllaçı yaptık..
Güllaç malzemeleri:
- 5 adet güllaç yaprağı
- 5 bardak süt (1 litre)
- Hindistan cevizi
- 1 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı gül suyu
Öncelikle şekeri ve sütü tencereye koyalım.Şeker eriyinceye kadar sütü ısıtalım.Gül suyunu ilave edelim.Süt ılık olmalı.
Ben dikdörtgen büyük borcamda yapıyorum. Borcamın altına bir kepçe süt dökelim. İlk güllaç yaprağını ortadan kırıp parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim. Hindistan cevizi serpelim.Bir kepçe daha süt koyalım.İkinci yaprağı da parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim.Tekrar hindistan cevizi serpelim. Üçüncü katıda yerleştirdikten sonra araya cevizi koyalım. Aynı işlemleri yapraklar bitene kadar uygulayalım. En üste sütün geri kalanını hepsini dökelim.Çekmeye bırakalım.Sütünü çektikten sonra üzerini ceviz,nar,antep fıstığı,vişne,kiraz hangisini isterseniz süsleyebilirsiniz..
Güllaç Yapmanın Püf Noktaları:
- Güllaç Yapraklarının parlak tarafı üste gelecek
- Her yaprak için bir bardak süt konulacak
- Her yapraktan sonra hindistan cevizi serpilecek
- Araya bol ceviz konulacak.( Ceviz çekilmeyecek, kırılacak.)
Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkürler canım..
SilAnnemin ramazan tatlısıdır güllaç çok severiz ailecek :)
YanıtlaSilHer ailede öyle sanırım:) Ramazan dışında neden yapmayız anlamam:)
SilRamazanın gülü güllaç. Aslında pideler için deniyordu sanırım Ramazanın gülü diye...:) Güllaç bir adım geçer pideleri..:) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilRamazan olunca pide ve güllaç vazgeçilmez..Ramazan bitince unutuyoruz..
SilHmm olsa da yesek :) eline sağlık canım.
YanıtlaSilTeşekkürler canım..Hemen paketleyip gönderem:)
SilEn sevdiğim tatlılardan....eline sağlık şahane olmuş
YanıtlaSilTeşekkür ederim beğenmenize sevindim.
SilGüllaç adı bile bayıltıyor beni . Çok çok severim de bu ramazan da yemek daha nasip olamadı .
YanıtlaSilŞahane güzel gözüküyor . Ellerinize sağlık :)
Ben de iyi bir güllaç yapıcısıyım. Ben olayı abartıp üzerine kremşanti de yapıyorum yakışıyor:)
YanıtlaSilBenim cok sevdigim bir tatli degildir ama hafifliginden oturu ramazan ayi icin cok ideal oldugunu dusunuyorum. Misafirler icinde evde hazirlamak super, ellerine saglik Sevdican :)
YanıtlaSilGerçekten çok hafif bir tatlı... Yapımı ise 5-10 dakika...Herkese tavsiye ederim...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok severim nefis olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilRamazan tatlılarından en sevilenidir güllaç tatlısı. Sizin tatlınız da harika görünüyor:)) Ellerinize sağlık. Ayrıca bayramınızı kutlar sevdiklerinizle nice bayramlar dilerim. Sevgiler...
SilÇok güzel görünüyor elinize sağlık...
YanıtlaSil